Common rail rendszernél miért van visszafele vezető üzemanyagcső az injektortól a tankhoz?
Még csak ismerkedem a motorokkal, eddig azt hittem hogy ami üzemanyag megy be a porlasztócsúcsba azt mind küldi be a hengerbe. De az ábrán látszik hogy egy cső meg visszafele az üzemanyagtankba.
De miért, milyen okból megy vissza az injektortól az üzemanyag?
Nah, azt hiszem a befecskendezés terén bőven van mit megismernem :DD
Eddig konkrétan úgy képzeltem el hogy a porlasztó szimplán befecskendez valamennyi üzemanyagot amennyi kell egy égéshez és kész.
Na talán megértettem egy ábra alapján.
A porlasztóban tulajdonképpen egy szelep van, ami mikor nyit akkor fecskendez be, viszont hogy vissza tudjon zárni engednie kell a nyomást és úgy engedi hogy a visszavezető csőbe enged üzemanyagot.
Jól gondolom?
Alapvetően három fő típusú dízel befecskendezőt különítünk el. Mindegyikben közös, hogy a furatokat egy tűszelep zárja le, aminek nyitásáról és zárásáról is a gázolaj nyomása felel. Ha a tűszelep feletti alacsony nyomású teret kinyitjuk, csekély mértékben gázolaj fog áramlani, és a nyomás lecsökken, aminek hatására maga a gázolaj megemeli alulról a szelepet, szabaddá téve a furatokat és megtörténik a befecskendezés. Ez a kis mennyiségű gázolaj áramlik vissza a tartályba.
Mechanikus: az alacsony nyomású tér nyitásáért egy előre mechanikusan beállított rugó felel. Ha a nyomás átlépi ezt az értéket (nyitónyomás), kinyit az alacsony nyomású tér, és megtörténik a befecskendezés. Ha a nyomás lecsökken, a rugó visszazár, és vele együtt a tű is. Teljesen mechanikus működésű.
Mágnestekercses: nyitónyomás helyett elektromos jel érkezik, ami kinyitja az alacsony nyomású teret. Amíg a tekercsen áram folyik át, a porlasztó nyitva van. Lehetséges vele az elő és utó befecskendezés is, elektromos vezérlés szükséges.
Piezo: mágnestekercs helyett piezokristályokat használunk a kamra nyitására/zárására. A legpontosabb és leggyorsabb mind közül, mai modern dízelmotorok közül mindegyikben ilyen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!