Milyen autókkal lehet minimum 2.8 tonnás utánfutót húzni?
Használt autót szeretnék vásárolni, amivel el tudok húzni minimum 2.8 tonnás utánfutót. (Van B+E jogosítványom)
Milyen márkák/típusok között érdemes keresgélni, 1-3millió forint között?
Ennek így nincs értelme. Mi az hogy "minimum 2.8 tonnás"? A KREZS-ben vezethetőségnél soha sem a minimum súly számít, hanem a megengedett legnagyobb.
Az alapszabály, hogy a pótkocsi össztömege nem haladhatja meg a személykocsi össztömegét. Tehát egy 2.8 tonnás össztömegű pótkocsit egy minimum 2.8 tonnás össztömegű autóval vontathatsz.
De ilyen szerelvényt nem is vezethetsz "B"-vel, még +"E"-vel sem, mert ez alapból 5.6 tonna, amihez már "C" kell. ("B"-vel max 3.5 tonnás szerelvényt vezethetsz, +"E" esetén is! Az "E" annyit változtat hogy húzhatsz nehéz ( 75 Kg-ot meghaladó) pótot is, de csak úgy, hogy az egész szerelvény együttes megengedett ( tehát nem az éppen aktuális!)ösztömege nem haladja meg a 3.5 tonát.)
1. Ez így nyilván baromság,nehogy már az én 1700 kg öntömegű, 2100 kg-t vontatható személygépkocsimhoz teherautó jogosítvány kelljen.
Kérdező, ML Merci kategóriájában keresgélj.
2-es
Nyilván baromság. Csak 20 éve foglalkozom ezzel.
A te 1700 kg. öntömegű(!) autód megengedett legnagyobb össztömege jóval több. Valószínűleg 2100 kg, ezért vontathat ennyit.
És bizony, ahhoz a szerelvényhez már C+E kell, még ha te baromságnak is tartod ezt.
Bárcsak annyi millióm lenne ahány jogsit elvettem már ilyen miatt a hozzád hasonló KRESZ tudoroktól! Még az unokámnak sem kellene soha dolgoznia! :-D
Nem vetted te el senki jogosítványát, szét is húzták volna érte a szádat. Ha személygépkocsival vontatsz,
3500kg össztömegig B kategória kell. Fölötte B+E.
Ne, okosodj, bár magad is kikereshetted volna 1 perc alatt: [link]
4-es
Látom a keresés már megy. Már csak szövegértésre kéne rágyúrni. :-D
Az általad linket oldalról:
"Nehéz pótkocsi vontatása esetén a járműszerelvény (mindkét jármű) megengedett legnagyobb össztömege összeadva pedig nem lehet több, mint 3500 kg."
Szimpla B-kategóriával... Az is ott van, B+...
3500 fölött BE. Erőlködsz még egyet, vagy tudsz úriember módjára viselkedni, és belátod, hogy tévedtél?
Mielőtt tovább égetnéd magad:
Ezt írtam az első válaszomban is:
B-vel szabadon vontathatsz max 3500 Kg-os járművet és vele könnyű pótkocsit ( max 750 Kg-os).
Ha van E is, akkor vontathatsz nehezebb pótkocsit is, de csak addig, amíg a szerelvény együttes össztömege nem haladja meg a 3.5 tonnát.
De itt befejeztem. Unom a sufnijogászokat oktatni. Pont olyan vagy akik a járdán parkolás miatti bírságnál azzal érveltek, hogy "de hát nem tiltja tábla". :-D Vezess kedved szerint, aztán egyszer majd a saját bőrödön tanulod meg a KRESZ-t, ha már máshogy nem ment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!