Érdemes 4 évszakos gumit venni,vagy a hagyományos téli,nyári gumi jobb?
Most akkor nem értem.😀
A mostani autódon hány éves gumik vannak?
A mostani autómat 4 évesen vettem.
A rajta lévő gumi ment a kukába, mert kopott volt.
Vettem rá egy új szett négyévszakos gumit. Ennek már 3 éve.
Az előző autómmal is így történt. Azt 5 évig használtam, mielőtt eladtam volna.
Ha az ember olyan keveset megy az autóval, hogy a külön téli/nyári garnitura 8-10 év alatt kopna el, akkor anyagilag és biztonságossági szempontból is jobb a négyévszakos.
Csak az a kivétel, ha valaki olyan meredek emelkedőn megy haza, ahol évente több napig be vannak havazva az utak.
14. Szerinted nálunk vannak ilyen utak?
Már hó sincs évek óta nem hogy nagy hó.
Kevés futásra jó a négyészakos. Apollo vagy Nexen teljesen jó.
Hiába jó a külön téli, nyári gumi ha sokan a télit is 8 évig használják.
Mentem én már 5 éves márkás gumival és olyan kemény volt mint az állat. Egyszerűen úgy felkeményedik, hogy kb annyit fog érni, mint egy nyári.
#4 Ez így nem jó. Effektíve egy négyévszakost kétszer annyit használsz, mint egy télit/nyárit, tehát kétszer annyi gumi kell rá azonos idő alatt.
Tehát: a négyévszakossal 2x420 ezer=840 ezer
Külön szettel a két autóra 400+400=800 ezer. Felni garnitúrát nek tudom miért csak ehhez számoltál. A négyévszakoshoz is kell felni, vagy ha külön téli-nyári felniszettre gondolsz, akkor meg a szerelés árát ne add hozzá.
Plusz a szerelés díja 8 év alatt 2 autóra évi 2-szer: 2(autó)x2(átszerelés/év)x8(év alatt)x10 ezer(ft) =320 ezer. Tehát külön téli-nyári felniszettel: 800+180=960 (még hozzáadhatunk 2x10-et,amikor az új gumikat először felteszik), akkor 980 ezer.
Külön felniszett nélkül, szereléssel: 800+320=1 120 000
Tehát első esetben 140-et spórolsz, második esetben 280-at.
Nekem a legnagyobb bajom, hogy úgy dobom ki a téli-nyári szettet, hogy lényegében alig kopik meg, és az ember sajnálja lecserélni, akkor már tényleg érdemesebb 4 évszakost venni.
Érdekes, hogy dobálóztok itt a 100 ezrekkel miközben nekem a 4-4 gumiszett 70 ezer/szett körül volt (195/65 R15) , szerelés meg 5-5 ezer forint, ezelőtt 4 éve, a kocsihoz meg volt pluszban egy garnitúra lemezfelni, tehát ezt se kellett vennem. De használtan egy lemezfelni garnitúra sem egy egetverő összeg .
Nekem is az a furcsa,hogy iszonyat sokat számoltok a gumikra.Korabban írtam,hogy Hankook Ventus Prime 3 nyári,es Continental TS 860as téli gumim van,egyikse a legrosszabb,de biztosan vannak drágábbak,jobbak is.Bár hogy egy 50k/db gumi nem kesz annyival jobb,mint egy 18-20k/db gumi,az is biztos.
Nankindegy,mindenki eldönti,mi a jó neki.
De véleményem szerint nincs olyan gumi,amelyik -10 és plusz 35-40 fokban is azonos módon viselkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!