Ha ugyanaz a benzin minőség mindenhol miért fogyaszt többet az autó miután egy adott kúton tankolok?
Mol EVO Plus 100, Chevrolet Lacetti, 2005, 1.4 hatchback, 95 LE.
Kattanásig szoktam tankolni, ha beesik az üzemanyagszintjelző a negyedtankos vonal alá. Legjobb fogyasztás amit így számoltam az 7,26 liter/100 km, legrosszabb 9,04 liter/100 km. Nem mindig ugyanott járok, de mindig ugyanolyan vezetési stílussal: nem taposom neki ki a szemét, mert akkor se megy... 😀 Azt viszont észrevettem, mikor bekerülök heti többször egy 20-30 percekre az araszolásba és sokat jár a motor alapjáraton, akkor felugrik a fogyasztás is. De ez ilyen.
Gondolom van olajmérnöki diplomád is, megfelelő szakosodással, hogy durrogjál az elméleteddel.
Az E5 miatt, mert a gyártó csak a 2006 után gyártottakba ajánlja a E10-es 95-ös benzint. Ez a fostalicska amivel járok meg 2005 decemberi gyártású. Az E5 és az E10 az etanol tartalomban tér el egymástól, ugye 2020 januárjától vagy hogy vitték fel a 95-öst E5-ről E10-re. A magasabb Etanol miatt az üzemanyagrendszer gumi és műanyagrészeire lehet káros, illetve több vizet is tud megkötni így a tankban rozsdásodást is tud előidézni. Fogalmam sincs, mennyi a teljes üzemanyagrendszer cseréje mindennel együtt, de inkább kifizetem a felárat a 100-as benzinért, hogy ne is kelljen megtudnom. De ne aggódj van Mol partnerkártyám, minden tankolásnál felfelé kerekítve egy liter prémium 100-as benzin ára esik le. Ha 60-szor tankolok, akkor pont kijön a kedvezményből durván számolva egy tank benzin, mivel 60 literes a tartály.
Vélhetően semmi baja nem lenne a kocsinak, ha továbbra is E5-ös 95-el tankolnám, de ugye a covid miatt országosan bejött a home office, én ilyen hibrid módon dolgozom, hol itthonról hol bentről. Ezért viszonylag sokat áll az autó, ahhoz képest mindenképpen, hogy előtte mennyit ment egy hónap alatt, kb. 40%-ban áll azóta. Ezért kevesebbet jár a kocsi, egy tank benzin tovább tart - pont nem érdekel, hogy drágább vagy mennyit fogyaszt a kocsi. Illetve ott van a munkáltatói kedvezmény, ami 15 Ft/km, de ugye csak azokra a napokra, ha bejárok. Nem sok, de ez is visszajön, igaz 1 hónap csúszással a fizetésben.
De amúgy miért turkálsz a zsebemben? Én meg miért írtam le neked? Nem mindegy neked, mivel tankolom a kocsim? Segítek levonni a lényeget:
Leírtam a kocsi paramétereit, illetve hogy mivel tankolom + a két fogyasztási végletet, meg hogy nyugodt tempóval vezetek (ami azt jelenti, hogy kb. 45 perccel hamarabb indulok, hogy ha bármi van, ne azon idegeskedjek, hogy ott állok a dugóban.) És a lényeg: ha állsz a sorban, a kocsi alapjáraton is fogyaszt. Úgy, hogy nincs hasznos megtett táv. Állítólag óránként néhány deciliter. Ha sokszor araszolsz akkor úgy nő a fogyasztás, hogy a megtett km nem igazán.
Capisce?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!