Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Belemagyarázom vagy tényleg...

Belemagyarázom vagy tényleg tovább bírja a 100-as üzemanyag?

Figyelt kérdés

Többnyire ugyanazok az útvonalak minden hónapban, de a 100-as benzinnel simán tovább autózok 1 hetet. Régebben mindig ezt tankoltam, de amióta elszálltak az üzemanyagárak visszaálltam 95-re, ami feltűnően többet fogyaszt. Legutóbb megint 100-as ment bele, és ilyenkor már szoktam tankolni, de még legalább 1 hétig elég lesz.

V-Power Racing megy bele, de az OMV MaxxMotion-t is ajánlják ismerősök.

Nektek mi a tapasztalat?

#benzin #üzemanyag #oktánszám #Shell V Power #OMV MaxxMotion
2021. okt. 2. 18:30
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Kevesebbet eszik a kocsim nekem is, de nem számottevően, kb 0,3-0,4 l/100 km a differencia, abból nem utazok egy hetet 🤣
2021. okt. 2. 18:37
 2/23 A kérdező kommentje:
Körülbelül 4 hetente tankolok, 95-tel ez inkább volt 3, de egy fillérba**ó ismerősöm ajánlotta egy helyi vállalkozó benzinkútját, ott átlag 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag, cserébe 2 hét után üres volt a tank..
2021. okt. 2. 18:42
 3/23 anonim ***** válasza:
96%
Lehet, hogy kicsivel kevesebbet eszik belőle az autó, de biztos hogy nem arányos a többletköltséggel. Az egész marketing és placebo.
2021. okt. 2. 18:43
 4/23 anonim ***** válasza:
94%
Ne noname kúton tankolj, hanem bármelyik ismertebb helyen. Ellenőrzik az összetevőket és meg kell felelnie egy szabványnak. Én mindig Auchan kúton tankolok, amikor van a közelben, ugyanolyan, sőt ott nekem jobb a pisztoly valamiért, többi kúton folyton lekattan.
2021. okt. 2. 18:47
 5/23 anonim ***** válasza:
84%
Ha alapból 98-as benzint ír elő a gyár, akkor simán lehet, mivel az alacsonyabb oktánszámű benzin használatával a kopogásos égés miatt az ECU vissza veszi az előgyújtást (feltöltött motoroknál a töltőnyomást is), aminek a hatására romlik a motor hatásfoka, ami miatt megnő a tüzelőanyag fogyasztás is.
2021. okt. 2. 19:16
 6/23 anonim ***** válasza:
78%
Ahhoz, hogy tényleg számítson, át kell programozni az előgyújtást.
2021. okt. 2. 19:30
 7/23 anonim ***** válasza:
83%

Kevesebbet fogyaszt, mivel a 98 és 100-as benzinek továbbra is csak E5-ösök, nem pedig E10-esek, mint a 95-ös. Ráadásul a magasabb oktánszámú benzint általában magasabb minőségűre adalékolják. Ezek együttes következménye a szebb és magasabb hatásfokú égés, ami pedig csökkenti a fogyasztást. Ezt nem kell itt elmismásolni, mint #6 mondja. Milyen előgyújtást akarsz programozni? Az előgyújtás nem fix, az ECU folyamatosan állítja az előgyújtást a feltételeknek megfelelően. Szóval tessék, ott az "átprogramozott" előgyújtásod. Ez nem amolyan paraszt-placebo, mint hogy az "OMV benzintől jobban húz az autóm", ami marhaság.

Bár abban igaza van #2-nek, hogy amennyivel kevesebbet eszik, legalább ugyanannyival (de igazából jóval többel) drágább, szóval anyagilag nem éri meg, pénzt ne akarj spórolni vele. Én inkább azért szoktam időnként használni, mert üzemanyagrendszer átmosására kiváló. Félévente egyszer telenyomom, aztán le van tudva.

2021. okt. 2. 19:40
 8/23 anonim ***** válasza:
81%

A +50Ft/l ugyan nem térül meg, de nekem is kevesebbet fogyaszt valamivel.

#5: ahol a gépkönyv 98-ast ir elő, abba tilos 95-öst tankolni, mert ott nem tudja már kompenzálni a kopogásos égést az ECU. A fogyasztás iszonyatosan megnő, a motor oedig szépen hamar tönkremegy.

Itt arrol van szó, hogy a min. 95-ösre tervezett motorok tudnak kicsit alkalmazkodni a magasabb oktánszámhoz, minimális hatásfok növekedés mellett.

2021. okt. 2. 19:49
 9/23 anonim ***** válasza:
100%

"Többnyire ugyanazok az útvonalak minden hónapban, de a 100-as benzinnel simán tovább autózok 1 hetet."

Ezzel így semmit nem mondtál. Ha tényleg meg akarod nézni, hogy kevesebbet fogyaszt, akkor minden teletankolásnál írd fel a km óraállást és a tankolt litereket, így ki tudod majd számolni pontosan a fogyasztásodat.

A kevesebb etanol miatt 1-2%-kal kevesebbet fogyaszthat, de cserébe durván 10-15%-kal drágább, tehát anyagilag biztosan nem éri meg.

2021. okt. 2. 20:48
 10/23 anonim ***** válasza:
52%
#8 Ezt rosszul tudod. Ha 98-ast ír elő, akkor ha 100-ast tankolsz semmilyen előnyöd nem lesz a placebo adalékoláson kívül. Ha alacsonyabb oktánszámút, 95-öst, akkor utánaállít az elektronika és max. nem tudja kihasználni a teljes erejét a motornak, de baja nem lesz a 15 évnél fiatalabb autóknak. Az annál régebbi “verseny” autóknál van az, hogy kopogásos égés lesz a teljesítményre kihegyezett nagyköbcentis motornál és akkor nagy bajok vannak. De a mai autóknál csak teljesítménycsökkenés észlelhető, semmi más.
2021. okt. 2. 21:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!