Mekkora a biztonságos sebesség éjjel az autópályán?
Most töltötték fel ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=GSPTfhfw85I
Erről kapásból az jutott eszembe, hogy mikor megvettem a mostani autómat (és nagyon nem tetszett a lámpájának ereje), kipróbáltam hogy éjjel (biztonságos körülmények között) mekkora az a sebesség, amivel vészfékezve még meg tudok állni egy az úttesten lévő akadály előtt. Ez nagyjából 70 km/h volt. (Kijelöltem távolsági fényszóróval a messziben egy tárgyat, átváltottam normál fényszóróra, amint azzal megláttam, vészfékeztem. 70-el tudtam megállni a tárggyal 1 vonalban.) Ha autópályán is számítani kell vadveszélyre, akkor valójában ez azt jelenti, hogy (ha nem lehet távolsági fényszórót kapcsolni) hiába van 130-as tábla, 70-nél gyorsabban nem lenne szabad menni? Tehát gyakorlatilag épp hogy fel szabad menni autópályára? Mert ugye 60 km/h a minimum sebesség.
Nem tudom miért a sebességet ragadod meg... 130-as tábla nincs is.
Mindig az út és látási viszonyok, valamint forgalmi helyzetnek megfelelően kell a sebességet megválasztani. Én ugyanúgy 140-160 körül megyek, viszont ha ezen jár az eszed, akkor a veszély is meg fog találni.
"Ha autópályán is számítani kell vadveszélyre, akkor valójában ez azt jelenti, hogy (ha nem lehet távolsági fényszórót kapcsolni) hiába van 130-as tábla, 70-nél gyorsabban nem lenne szabad menni? "
Ha autópályán 70-nel közlekedsz, akkor nagyobb veszélyben leszel a hátulról belédszállók miatt, mint 130-nál a vadak miatt.
#2: Miért a sebességet ragadom meg? Talán mert a KRESZ-ben benne van, hogy a látási viszonyoknak megfelelően kell közlekedni?
#3: Ez igaz. Szóval akkor bízni kell abba, hogy nincs senki és semmi az úton? Pár éve volt egy lengyel videó (asszem a Stop Cham-ra rakták fel), ahol éjjel autópályán GPS szerint 110-es sebességgel (asszem náluk is 130-al lehet menni) egy sávban keresztben álló kivilágítatlan autóba ment bele a kamerás autó. Hiába fékezett mikor meglátta, beleütközött és anyagi totálkáros lett az ő autója is. A keresztben állóé már amúgy is az volt. Azért állt keresztben, mert egy fél perce ő is ütközött és kipördült. Ilyen esetben szerintem simán hibásnak ítélik a kamerás autóst is, mert túl gyorsan ment, hiszen meg kell tudnia állnia akármilyen akadály előtt.
Nincs és soha nem is létezett olyan szabály, hogy "akármilyen" akadály előtt meg kell tudni állni.
A KRESZ úgy fogalmaz, hogy minden olyan akadály előtt, amelyre az ADOTT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT számítani kell.
Nyilván arra nem számíthat senki, hogy éppen baleset van előtte, vagy vadak vannak az autópályán, így nem is vonható felelősségre baleset esetén.
ha tudsz refizni akkor mehetsz a sebességhatáron nyugodtan, egyébként célszerű annyival menni, amennyit előre be is látsz
ilyenkor jók az adaptív fényszórók, mert mehet végig
Távolsági fénnyel kell menni. Ha meg mennek előtted, elég a tompított, mert az előtted haladó helyzetjelzőjét már jóval messzebbről látod. Az útból igen nehezen fog kinőni bármi az alatt az 1-2 másodperc alatt, ameddig eljutsz a tompított által megvilágított területről az előtted menő két másodperccel korábbi helyére.
A 70-el cammogás sokkal veszélyesebb, mert beléd szállhatnak esetleg.
Az autópályán elválasztó korlát van, ami magasabb, mint a normál személyautó lámpája. Ezért nem vakítod el a szembejövőket, mehetsz reflektorral. Ha előtted megy valaki, akkor tompítottra kell váltani, de az ő lámpája megvilágítja az utat.
130 km/h.
"A KRESZ úgy fogalmaz, hogy minden olyan akadály előtt, amelyre az ADOTT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT számítani kell."
Sajnos, vagy nem sajnos, de nem így van.
Emellett be kell tartani a 26.§ (4) első felét IS:
"A jármű sebességét ... úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül ÉS ..."
Vagyis nem mehetsz többel, mint amennyi féktávolságot belátsz, de ha azon belül, autópályán előugrik egy szarvas a hídpillér mögül, akkor nem vagy hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!