Miért adnak el több diesel VV passat-ot itthon?
Mert több belőle a diesel. Divat most a környezetvédelem és hasonlók, de a vásárlásnál az elsődleges tény ező még mindig az az emberek 99%nál, hogy mennyiért kell tankolni, itt meg nem mindegy, hogy 100km-re 6 vagy épp 8 litert kell tankolnia.
Sok km meg azért van bennük, mert aki ésszel vásárol autót, az dieselt hosszabb utakra használja, a dieselnek sokkal jobban árt mikor ilyen pár km-es pár perces utakat csinálnak vele mint egy benzinesnek.
#2: nem, azért van több, mert egyszerűen több van belőlük. Mindegy mekkora a kereslet használt piacon, mert a kínálat nem tud igazodni hozzá.
Miért van több belőlük? Mert ezek már nagyobb autók, amiket nem városi használatra vettek, így nem benzines motorral rendelték őket anno.
Mert általános "ökölszabály", hogy egy dízel autó üzemanyagköltsége egy hasonló kaliberű benzineshez képest kb. egymillió Ft-al olcsóbb 100ezer km-enként.
Kis matek az egész.
Utolsó!
Hiába fröcsögsz, mivel a benzineseknek sokkalta nagyobb a káros anyag kibocsájtása, hiszen minimum a kétszeresét fogyasztják az üzemanyagnak, ha gázt is adsz, akkor meg a sokszorosát.
A -jelenlegi- 170 LE-s dízelemnél 4,5 litert az átlag, aminél a te kis Suzuki Swifted is többet fogyaszt.
8-as, én is azt mondom a nagy fröcsögésed közepette csak a tényektől tekintesz el.
Most a saját példámat nézem, egy 2016-os 330d-m van, újkorától az enyém. 6,8 liter az átlagom kicsivel 150.000km után. De az egyszerűség kedvéért kerekítsünk 7-re.
Spritmonitoron rálestem a 330i-re, ami most kifejezetten jó példa, mert ahogy nézem még teljesítményben is majdnem azonosak, 255 és 248 lóerő. 8,91 liter a tulajok által feltöltött átlaga, de akkor az egyszerűség kedvéért legyen itt 9 liter ( Megjegyzem sajátomhoz 2 decit kerekítettem felfelé, itt 0.9 decit kellett csak )
Mivel 2016-tól nézem, akkoriban ha jól rémlik 350 körül voltak az üzemanyagárak mindkettőé, most 450 körül járunk ugye kúttól függően, az 5 évre így itt egy 400Ft-os átlagot számolok.
Na akkor 150000/100=1500
Akkor 1500-szor kell vennünk a 7 illetve 9 litert.
10500 és 13500 ennyi liter gázolaj fogyott, illetve benzin fogyott volna a 330i esetében.
4.200.000Ft amit eltankoltam, benzinessel 5.400.000 lett volna.
Igen, 1.2 millát spóroltam vele.
806094-5007S GARRETT a feltöltő ami rajta van, 360.000 és 400.000 forint között mozog, egy teljes szett befecskendező, Bosch, nem utángyártott 460.000-530.000Ft között mozog.
Aztán az olyan apróságokra nem is térek ki, hogy 150.000km dupláját kényelmesen elmennek ezek a motorok, ott már 2.400.000Ft lenne a fentebbi alkatrészekre, ha marad az üzemanyagok átlagára így, de valszeg drágulni fognak, így a difi is nő. Azt a másik apróságot szintén mellékesen említem csak, hogy a vizsgált benzinesen is van turbo és befecskendező is... ennyit erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!