Csak alkatrészekből a nulláról össze lehet rakni egy autót?
Arra gondolok, hogy egy régi típust már nem gyártanak, de minden alkatrész beszerezhető hozzá, akkor azt az autót össze lehet rakni olyanra, mint régen volt? Vagy van olyan elem, amit már nem lehet beszerezni?
Illetve, ha van egy autó, amin az összes alkatrészt kicseréljük, akkor meddig számít még ugyanannak az autónak és mikortól már egy újnak?
Olyan nincs egy "régi" autónál, hogy minden beszerezhető hozzá.
Mindig a leghülyébb,legkisebb dolog nem kapható sehol. (Veterán)
A kérdés életszerűtlen, nincs olyan, hogy valaki alkatrészekből kezdjen el autót összerakni, ahhoz minimum a csupasz karosszéria kell, amit lehet porból kell újjá építeni, vagyis kell minimum egy roncs állapotban meglévő alany.
Az, hogy mibe is kerülne, már másik kérdés, érdemes sasolni olyan előadásokat, ahol az előadó talán az autókhoz is ért, és a veteránozásról is van némi fogalma.
Például:
Régi típusnál lehetetlen, amit #1 ír az miatt, különben is évekig el tartana otthon.
Amúgy magára a kérdésre válaszolva igen, hisz a gyárban is úgy rakják össze őket :D
Tv-ben láttam olyant, hogy a fickónak egy hatalmas ládában jött meg az sutója, alkatrészenként.
Majdnem úgy, mint a makettesdobkzokban.
Még nem akartam elküldeni.
Szóval a ládában ott volt minden.
Hogy mennyi ideig rakosgatta össze, nem tudom.
Erdélyben beszélgettem egy férfivel, aki fából épített autót. Gyakorlatilag ő is szonte mindent egyenként rakott össze. A motor, váltó egyben érkezett, de a többi nem.
Komoly munka volt a sok-sok íves fa kasztni elkészítése.
A tévében több autófrlújítos sorozat megy. Ritka, régi alkatrészeket valahogy mégis tudnak szerezni.
Ha nincs, akkor legyártatják. Vagy ők maguk elkészítik.
Olyan autóhoz, amit már nem gyártanak, elég nehéz minden alkatrészt gyári újonnan beszerezni. Pl alvázat nem nagyon szoktak árulni az autósboltban. De akár csak apróságok sokszor beszerezhetetlenek.
De tegyük fel, valahogy mégis kapható minden az utolsó kis csavarig. Mire alkatrészenként összevásárolod, horror ár fog kijönni. Az autó mai áron számolt új árának a sokszorosa. Az alkatrészeket nem annyiért adják, mint a gyár önköltségi beszerzési ára.
Ha a pénz nem számít, akkor elvi akadálya (ha rendelkezel hozzá megfelelő tudással, gyakorlattal, célszerszámokkal) természetesen nincs. De a gyakorlatban a két fenti fő ok miatt kivitelezhetetlen a projekt.
Egy autó nagy vonalakban ezekből áll:
- Platform
- Hajtáslánc
- Motor
- Kaszni
- Minden más
Akár vásárolhatod (licenszelheted) is ezeket, pl veszel egy MQB platformot, összeraksz hozzá mondjuk egy elektromos hajtást, nyomtatsz egy kasznit, majd összeillő alkatrészekből összerakod a többit (kormány, pedálok, világítás, stb.), aztán ha akarod használni közúton, akkor engedélyezteted...
Természetesen több tízmilliós mutatványról beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!