Üdv mindenkinek. Vásároltam egy autót, de inkább eladnám. Az adásvételi ki van töltve, azonban az autó még nincs az én nevemen es biztosítást se kötöttem rá. El tudom-e úgy adni az autót hogy még nincs a nevemen és mi a folyamat?
"El tudom-e úgy adni az autót hogy még nincs a nevemen és mi a folyamat?"
Ha rá tudod venni az eladót, hogy írjon alá egy új szerződést, amiben a Te vevőd szerepel.
Olvassátok el a köznyelven "adásvételi"-nek nevezett dokumentum elejét.
Ez egy teljes bizonyító erejű magánokirat, ezért is szükséges törvényben előírt tartalmilag megfelelnie. Plusz tanúk igazolják.
Az "adás-vétel" hivatalos attól a perctől kezdve, amit beleírtak. Onnantól kell biztosítást kötnie az új tulajdonosnak.
Okmányirodában átíratásra ezután 15 napja van az új tulajnak, ahol "nyilvántartásba veszik" ezt a tényt, kap forgalmit-törzskönyvet, adózik, stb.
El tudja adni a kérdező okmányirodás átíratás nélkül, az adásvételik láncolatával. Teljesen hivatalos.
Csak nem ússza meg az átírás költségeit, plusz büntit kap.
A legjobb ilyenkor megcsinálni az átírást, és ugyanakkor ideglenesen kivonatni az autót, hogy ne terheljen semmi egyéb költség (biztosítás, súlyadó). Az új vevő átíratásakor meg automatikusan visszakerül forgalomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!