Hogyan oldható meg veszélytelenül, ha egyirányú, kétsávos főútra akarok jobbra, nagy ívben fordulni?
Adott egy olyan forgalmi helyzet, hogy a külső sáv csak jobbra kanyarodó sáv, teljesen másfelé visz, 50 méter után záróvonal.
A belső sáv egyenes sáv, abban az irányban akarok tovább haladni.
Már többször jártam úgy, hogy a balra kanyarodó látta hogy jobbra indexelek, erre már elém is vágott, utána meg még 5 autó. Erre kikanyarodtam a külsőbe, próbáltam úgy sávot váltani balra, de egyik autó sem engedett be, direkt egymás seggébe álltak. Kénytelen voltam másfelé menni.
Inkább nekem jöttek volna, csak ne tudjak a belsőbe kanyarodni.
"Nem fognak beengedni, inkább nekem jönnek, ez a tapasztalat!"
Leírtuk, hogy mi a szabályos és kockázatmentes megoldás. Csináld úgy és akkor nem fognak neked menni.
Valamit akkor nagyon rosszul csinálhatsz, használod rendesen az irányjelzőt, lelassítasz időben a besoroláshoz?
Eleve nem értem, ha te jobbra akarsz kikanyarodni, akkor milyen balra kanyarodó látja az indexed és vág be eléd. Egy utcaképet küldhetnél
"Egy utcaképet küldhetnél"
Eddig mindenki értette a helyzetet.
Egy útkereszteződésben szemben áll két autó. Az egyik jobbra akar kanyarodni (a kérdező), a másik balra. A célba vett úton két sáv van. A kérdező is szeretne a belső sávba bejutni, mert az vezet a kivánt útirányhoz. De a balra kanyarodók miatt nem tud.
Közben megnéztem Pető Attila videóit.
Ezek alapján gyakorlatilag nem NEM BEENGEDÉSRŐL, hanem ELSŐBBSÉG MEG NEM ADÁSÁRÓL van szó a szembejövő, balra kanyarodó részéről.
Ugyanis a Kresz nem tiltja a jobbra, belső sávba való kanyarodást.
Most már így alkalmazom: előre nem indexelek, a kor divatjának megfelelően, hanem bemegyek a kereszteződés közepéig, ott már a kormány forgatásával egyidőben rábökök az index karra és már bennt is vagyok a kívánt sávban.
Köszönöm a válaszokat, a témát lezárom!
"bemegyek a kereszteződés közepéig, ott már a kormány forgatásával egyidőben rábökök az index karra"
Ez működhet, de számíts rá, hogy gyakran utólagos agresszióval, dudálással fogják fogadni, mert megtévesztetted őket és így szereztél jogosulatlan előnyt.
" ELSŐBBSÉG MEG NEM ADÁSÁRÓL van szó a szembejövő, balra kanyarodó részéről."
Ezt mondja ugyan pl. a Kreszprofesszor is, hozzáteszi:
"Ugyanakkor a joggyakorlatban ezt találtam:
A jobb szélső forgalmi sávból, illetve az úttest jobb szélétől, a jobb szélső forgalmi sávba, illetve az úttest jobb szélére kell kanyarodni. Amennyiben a fenti helyzetektől a kanyarodó jármű eltér, a kanyarodás mellett forgalmi sávot is változtat, azaz kétszeresen irányváltoztató járműnek minősül. A kétszeres irányváltoztatás során a forgalmi sáv változtatására vonatkozó szabályokra figyelemmel kell lenni."
Márpedig a törvényeket nem a Kreszprofesszor, hanem a jogalkalmazó jogosult értelmezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!