Hogyan oldható meg veszélytelenül, ha egyirányú, kétsávos főútra akarok jobbra, nagy ívben fordulni?
Adott egy olyan forgalmi helyzet, hogy a külső sáv csak jobbra kanyarodó sáv, teljesen másfelé visz, 50 méter után záróvonal.
A belső sáv egyenes sáv, abban az irányban akarok tovább haladni.
Már többször jártam úgy, hogy a balra kanyarodó látta hogy jobbra indexelek, erre már elém is vágott, utána meg még 5 autó. Erre kikanyarodtam a külsőbe, próbáltam úgy sávot váltani balra, de egyik autó sem engedett be, direkt egymás seggébe álltak. Kénytelen voltam másfelé menni.
Inkább nekem jöttek volna, csak ne tudjak a belsőbe kanyarodni.
A megoldást úgy hívják: türelem. Egyszer csak beenged valamelyik (ha a lámpa meg nem akadályozza). kell némi rutin+pofátlanság kombó is.
Nyugi, fog ez menni!
"A balra kanyarodó hogy és miért vágott eléd?"
A lámpa engedte a szemből jövőket is. A kérdező jobbra kanyarodott -kötelező módon- a külső sávba. A szemből jövő, balra kanyarodó pedig a belsőbe. A szó szoros értelmében a szemből jövő nem vágott elé, csak mellé. De emiatt a kérdező nem tudott sávot váltani.
"Hogyan oldható meg veszélytelenül, ha egyirányú, kétsávos főútra akarok jobbra, nagy ívben fordulni?"
Ha a belsőbe jönnek, akkor csak a külsőbe tudsz kanyarodni. A szabályos megoldás az, hogy megállsz ott, ahol a sávok között még nincs záróvonal és balra indexelsz. Addig állsz ott, amíg be nem engednek és nem törödsz a mögötted levőkkel. Ők úgy jártak, a hátul jövőnek nincs elsőbbsége.
1) Egyből a belsőbe kanyarodsz, persze csak óvatosan, mert ilyen esetben nem tisztázott az elsőbbségi viszony. Sokan tévesen azt hiszik, hogy csak a hozzád közelebbi sávba kanyarodhatsz, pedig nincs ilyen szabály.
2) külsőbe kanyarodsz, majd sávot váltasz. Ha szükséges megállsz, amíg be nem engednek vagy el nem fogynak a belső sávban érkezők. Fontos, hogy rakd ki az indexet, különben nem fogják tudni, hogy mit akarsz. Ha a mögötted lévő dudál, türelmetlenkedik, azzal ne foglalkozz.
"Sokan tévesen azt hiszik, hogy csak a hozzád közelebbi sávba kanyarodhatsz, pedig nincs ilyen szabály."
Pedig van.
"31. § (3) * A járművel másik útra - ha közúti jelzésből más nem következik - jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon." A "jobbra kis ívben", azt jelenti, hogy az út jobb széléhez közel kell maradnod. Válthatsz sávot a kanyarodással szinte egybekötve, de meg kell adnod a sávváltásnál előírt elsőbbséget.
#7: Ez nem erre vonatkozik, ennél csak az a lényeg, hogy kanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradj.
A logikád alapján, akkor balra kanyarodásnál is a külsőbe kellene érkezned, mert az a "nagy ív".
"ennél csak az a lényeg, hogy kanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradj."
A "jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni" meg csak azért van ott, hogy fogyjon a nyomdafesték? A kis ív szerint kis sugarú körön kell kanyarodni, ami azt jelenti, hogy a jobbb oldali útszél közelében kell maradni. A nagy ív meg azt jelenti, hogy nem szabad kis ívben kanyarodni, azaz szembe fordulni a forgalommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!