Miért gyorsul rosszabbul az autó klímával?
Egy másik kérdésnél előjött és egyébként is gyakori téma, hogy nem gyorsul az autó rendesen, ha megy a klíma.
Sosem gondoltam bele, csak most, hogy még egy lakásba szerelhető klíma is 2-3kW teljesítményű, ami mondjuk 3-4lóerő. Egy autóba szerelt nyilván ettől is gyengébb. Egy ekkora teljesítményvesztést legfeljebb egy Trabanton kellene megéreznünk, nem a mai autókon, amikből még a leggyengébbek is 50-60 lóerősek. Mi a magyarázat?
Valóban, a teljesítménygörbére nem gondoltam. Jól írod, én is azt találtam, hogy 2-3000-es fordulaton a max. teljesítmény 50-60%-át hozza az autó. Így már egész hihető a gyengült gyorsulás.
Még azt is találtam, hogy egy mostanihoz hasonló meleg napon 4-5 lóerő fölé is mehet a klíma által elvett teljesítmény, ha maxon nyomatjuk, így még hihetőbb a dolog.
A megadott maximális teljesítményt padlógázon, kb. 6 ezres (diesel kb. 4 ezres) fordulatszámon tudja a motor.
Tehát egy tök átlagos gyorsításnál (pl. 2000 rpm, fél gáz) a max. teljesítmény durván ötöde-hatoda áll rendelkezésre, azaz 100 LE esetén kb. 20 LE. Így azért már jelentős az néhány LE, amit a klíma folyamatosan elvesz.
Ezért van, hogy padlógáznál a gyengébb autók lekapcsolják a kompresszort.
#5 a lóerő és a nyomaték szigorúan össze van drótozva. Ha leveszel az egyikből, csökken a másik. Ha szigorúan elméleti, nullától tiltásig vízszintes nyomatékgörbével számolunk (minden fordulatszámon azonos nyomaték), akkor jó közelítéssel Nyomaték x fordulatszám / 6970 = teljesítmény lóerőben. Számolj utána, kiadja.
Kisebb kocsikon úgy csapják be a sofőrt, hogy amikor kapcsolja az ember a klímát, nyit az alapjárati levegő motor, mert felpörögne a motor, ha azonnal nem kapcsolna a klíma elektromos kuplungja. Még így is ránt ki / bekapcsoláskor, de ha ez a trükközés nem lenne, sokkal nagyobbat rántana. Ami nagyon rossz lenne, mert pl. a régebbi Suzukik, percenként egyszer-kétszer ki-be kapcsolják a klímát. A kompresszor kuplungja biztos jó, mert ezt akár autópályatempónál 4500-as fordulatszámon is bírja a végtelenségig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!