Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ráz az autó gumicsere után?

Ráz az autó gumicsere után?

Figyelt kérdés

Mielőtt bárki a legalapvetőbb válaszokat írja, ne fáradj, azokon már rég túl vagyok.

Szóval a történet: vettem két új nyári gumit (General), feltettem felnire, kicentíroztam, felraktam előre. Ami tavaly elöl volt, az ment most hátra (miután újracentíroztam azt is). 100 km/h-nál elkezdte rázni a kormányt. Másnap újracentíroztam, különösen odafigyeltem, de a probléma ugyanaz. Aztán visszatettem a hátsót előre, ahogy tavaly is volt és a két újat hátra, mert úgy gondoltam, hogy a két régebbivel tavaly nem volt gond elöl, ha pedig az új gumi selejtes és hátulra rakom, akkor majd az autó hátulját fogja rázni, nem az elejét/kormányt. De továbbra is a kormány ráz. A felnik egyébként kicsit ütnek, de nem vészes, láttam már sokkal rosszabbat is simán futni, ráadásul mint mondtam, tavaly is ezekkel mentem, nem volt semmi baj, azóta pedig nem érte őket semmi, egész télen csak pihentek.

Szóval a kérdéseim a következők:

- Ha járt már más így, hogyan lett megoldva?

- Mekkora az esélye, hogy a gumi selejtes és az újak vásárlása megoldaná?

- Holnap még azt próbálom meg (hacsaknem kapok itt valami jó választ), hogy fordítok a gumin, bár ezt akkor szokás, ha túl nagyot üt és túl sok súlyt kér a gép, de az én esetemben alig 30-35 grammot kér, ami alufelninél nem vészes. Ez segíthet?

Illetve arra is kíváncsi lennék, hogy a korábbi gondolatom helyes-e, miszerint ha a hátulját rázza, akkor azt a kormányon nem kéne annyira erőteljesen érezni, mint amikor az elejét rázza.

2021. máj. 28. 17:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem selejtes a gumi, hanem a futóműre ráférne egy állítás. Nekem is így volt 100 fölött és ez megoldotta.
2021. máj. 28. 17:42
 2/7 A kérdező kommentje:

Erre gondoltam én is, már csak azért is, mert két lengőkar szilentem lóg, ezt szintén holnap cserélem. Viszont azért nem tartom valószínűnek, mert egyrészt tavaly állítottam összekötő gömbfej és kitámasztó csere után, egy év alatt pedig nem kéne ilyen drasztikusan elmásznia, bár megtörténhet. A nagyobb érv ellene viszont, hogy ez akkor kezdett el jelentkezni, amikor felraktam a nyári gumikat. Előtte való nap a téliekkel még nem volt ilyen probléma.

Ettől függetlenül holnap úgyis felrakom a futóműállítóra szilentcsere után, aztán meglátom mit mutat. Talán az a gond, de nem hiszem.

2021. máj. 28. 17:47
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is pont így volt, nyárival rázott a kormány, télivel nem. Igaz a téli kisebb, váltóméret volt.
2021. máj. 28. 18:09
 4/7 A kérdező kommentje:
#3 És nálad mi okozta?
2021. máj. 29. 02:16
 5/7 anonim ***** válasza:
#1 és #3 is én voltam. Itt a teljes story. Tehát nyárival mindig rázott a kormány 100 fölött, és már nagyon csereérett volt a gumi és rosszul is kopott, a belseje majdnem 0-n volt a külseje meg nem. Ezért vettem rá új gumikat, centíróztattam, futóművet állíttattam, azóta olyan az úttartása, mint a csoda, pedig egy 99-es évjáratú autóról van szó és a rázás is megszűnt. Addig nem mertem autópályára menni vele, amíg nem volt meg a futómű állítás, nehogy rosszul kopjon az új gumi is. Mivel te már a többit próbáltad, szerintem a futómű állítás a megoldás.
2021. máj. 29. 11:14
 6/7 A kérdező kommentje:

Na de ha jól értelmezem, akkor neked a RÉGI gumival rázott, nem? Mert ebben az esetben neked a szar gumi okozhatta a rázást, nem a futómű. Az egy teljesen különböző állatfaj. Vagy előtte is rázott a szar gumival, illetve utána is az újjal, amíg be nem állíttattad?

Mindegy is igazából, a futóműállítás ígyis-úgyis meg fog történni majd a korábban említett lengőkarszilent miatt, csak ma már lusta voltam foglalkozni vele. Majd hétfőn megcsinálom azt is, aztán kiderül.

2021. máj. 29. 15:40
 7/7 anonim ***** válasza:
Régi gumival rázott igen, futómű állítást azért csináltam, mert félre kopott a régi gumi, de addig nem mentem vele autóúton/pályán, nehogy az új gumi is félre kopjon. Ezért csak annyi infóval tudok szolgálni, hogy vagy az új gumi, vagy a centírózás, vagy a futómű állítás oldotta meg, esetleg mind. De mivel te az előbbieket próbáltad, ezért már csak a futómű maradt.
2021. máj. 29. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!