Egy autó eladásakor mennyire fontos a szervizkönyv megléte?
van egy 6 éves kocsim, amit 2 éve vettem 100 ezer km-rel, első magyarországi tulajdonosként. Kint cégesautó volt, van külföldi szervizkönyve 2db olaj-szűrőcsere bejegyzéssel, és slussz.
Azóta én, és olykor szerelő cimborám együtt szereljük, mert én abban a munkában bízok, amit látok is hogy kicserélnek, megcsinálnak. Minden alkatrésszámla megvan, km-rel dátummal feltüntetve mit mikor cseréltem/tünk.
Azonban halottam sok helyről, hogy szervizkönyv nélkül súlyos 100 ezreket bukhatok a kocsi eladásakor, és senkit sem érdekelnek az én házilag vezetett kis dolgaim.
Na most, ha ezen múlik, tudok szervízkönyvet "szerezni"...magyarul ezeket a műveleteket belevezetni egy könyvbe, majd autóműhelyekkel lepecsételtetni.
Tudom, nem etikus, de a lelkiismeretem tiszta, hiszen valótlanságot nem állítanék, csupán annyi, hogy akinek nem elég az, hogy privát módon szervizeltem az autómat, hanem látni akarja a nyomorult pecsétjét a műhelyektől, akkor ott van.

Ha jó állapotba van, engem nem érdekelne.
Én is úgy vettem a kocsit, hogy a tulaj kockásfüzetbe vezette a karbantartásokat. De látszott az autón, hogy tényleg foglalkozott vele
Köszi Mindenkinek
Tegnap 17:57
álljunk meg egy szóra. Miért lehetne engem felelősségre vonni, ha valaki a megvétel után balesetet szenved az autóval?
Hol van az leírva, hogy én köteles vagyok az autót szakszervizben dokumentáltatva szervizeltetni, a gyári garanciaidőn túl is?
Műszaki vizsga az egyetlen kötelező dolog tudtommal.
Szerintem ez nem ilyen fekete vagy fehér. De maradjunk a példádnál.
Pl most kopottak a fékek rajta, és hamarosan cserélni kell. Biztosan nem viszem szakszervízbe.
1 hónap múlva eladom, majd valaki árokba hajt vele, mondván nem fogott a fék...
Átnézte, átnézette, akár szervizműhelyben is átvizsgáltatta (ha nem, ráírom az adásvételire, hogy előzetes átvizsgálást nem kért, az autóra kellékszavatosság, ill garancia nincs) Magánszemélyek közötti adás vétel esetén kizárható a kellégszavatosság is.
Innentől az Ő felelőssége az autó.
Én nem firtatom a Te szakértelmedet mint autószerelő, és megértem hogy te pl nem vennél ilyen kocsit. Én pedig nem hiszek az általad magasztalt szervizekben, tudom milyen "munkát" végeznek.
Nem vagyunk egyformák.

"...vidéken beleengedik az olajat az árokba.."
Hú eza #19 dejól ösmeri a vidékieket!
Azt is tudja, hogy mindég szalonnát ebédelünk vereshagymával, meg házipájinkát iszunk hozzája.
Naponta verjük az asszonynépet, és Zetorral lopjuk a fát az erdőből.
Ha esik akkor nem megyünk dógozni, hameg kisüt a nap akkor csak hűsölünk a diófa alatt.
Hát ilyenek vagymuk mink vidékiek. :)
jót nevettem utsó.
amúgy nem kell nagyon vidékre menni.
Én is láttam már, sőt magam is rendszeresen pl a téli nyári kerékcserémet a parkolóban végzem
rajtam kívül jópár szomszéd szokott még kisebb nagyobb javításokat a parkolóban végezni amúgy, Dél BP

#23 Vidéki vagyok. Ezt nem egy pesti mondta, aki szerint a vidékiek 1880-ban ragadt földművelők. Ezt egy vidéki mondta, aki személyesen lát dolgokat. Ezt egy vidéki mondja, aki a megye 2. legnagyobb városában lakik, mégis a legjobb szervizünk egy lepukkant maszek. Akkor szerinted mi folyik a tized ekkora falvakban? A fenti példát, amit kifiguráztál, személyesen láttam Jászladányon.
Soha nem mondtam, hogy az egész vidék ilyen és amint átléped a Budapest határt, rögtön olajjal telített árkokat találsz mindenhol. Vannak jobb részek, vannak lepukkantabb részek. Illetve nyilván a rosszabb részeken sem mindenki ilyen. Akinek nem inge, ne vegye magára...

Imádom ezt a "vidéki"-zést. Egy pestinek mindenki vidéki, aki kívül lakik a Budapest táblán...
Pl Győr, az nektek vidék. Ahol van Audi, Merci, BMW szalon + szakszerviz. De ja, itt vidéken nincs rendes autószerelő. Ostorral b@szkodjuk a szamár hátát, meg disznószaros csiszmával járkálunk a jurtában.
Azért mert egy szerviz (legyen az maszek, vagy hivatalos), nem a fővárosban van, lehet jó :).
Ne gondold, hogy a hőnáhított Pesten nincs gányolás, meg olajleengedés a vízóraaknában.

Ember, melyik része nem volt világos annak, hogy én sem pesti vagyok? Másodszor, mikor hívtam én pl. Győrt vidéknek? Harmadszor, miért feltételezed, hogy azért szaroztam le, mert maszek? Apám közvetlen szomszédja, mióta az eszemet tudom ismerem őket. Múltkorában pedig első kézből tapasztaltam, mert apám oda vitte az autóját, mert háromhengerezett. Mindenféle vizsgálat nélkül kicserélték a labda szondát. Nem jó. Utána meghengerfejezték. Nem jó. 150 ezer után elküldte, mert nem tudja. Ekkor hívott engem, láttam már nem egy ilyet, pedig töredék annyi autószerelői tapasztalatom van, mint a fickónak. Egy szaros multiméter, meg 3 perc kellett. Vízhőmérséklet jeladó. Másnapra vettem neki egyet 7 ezer forintért, újabb 3 perc alatt beraktam, működik. 6 percnyi munka, 7 ezer forintos alkatrész, meg a legalapvetőbb mérőműszer a világon, ehelyett lehúztak róla 2 hetet, meg 150 ezer forintot és még utána is szar volt.
És igen, ez az egyik legnevesebb műhely a városban. Van egy hivatásos elektronikai műhely is, ott bele sem kezdtek, "nem tudják". Ott egyébként dolgoztam is egy hetet, aztán inkább hagytam a fenébe, mert némelyik maszek 100-szor különb (ahogy te is mondtad, nem minden maszek szar).
Szóval ne feltételezed már, hogy a levegőbe beszélek. Én kizárólag a saját tapasztalataimat írom, amit első kézből tudok és ismerek, nem pedig mende-mondákat, meg Józsi bácsi eltúlzott történeteit.

3 éves autóm van. A szervizfüzet, garanciális javítások része lassan kezd betelni. Eddig 2 millió Ft körüli értékű az utólagos javítások értéke és jövő hétfőn megint viszem az autót, mert a garanciában berakott gyári vezérműlűnc kerek 10.000 km-t bírt ki. Lassan ott tartunk, hogy gyakrabban kell vezérlést, mint olajat cserélni az autómban.
Eladáskor ha ez kiderül, szerintem inkább ciki, mint előny. Így lehet hogy inkább azt mondom, hogy elveszett a szervizkönyv. Márkaszervizben elvileg le lehet kérdezni a szerviztörténetet. De ha az embernek nincs protekciója, személyiségi jogokra hivatkozva nem adják ki.
Vidék... Én pécsi vagyok, elméletileg ez is vidéknek számít. Előtte, 2019-ig 18 évig laktam Budapesten. A budapesti autószervizekkel kapcsolatban általában sokkal rosszabb tapasztalataim vannak, mint a "vidékiekről". Legyen az márkaszerviz, vagy csak kis maszek szerelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!