Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Tényleg árt a gépi mosó?

Tényleg árt a gépi mosó?

Figyelt kérdés

Új autót vettem, azt mondták a szalonban hogy ne mossam gépi mosóban mert árt a fényezésnek.

Ha max 5 évig akarom használni az idő alatt lesz benne látható kárt?

2021. máj. 27. 12:03
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
24%
ha lenne, akkor nem lenne gépi mosó.
2021. máj. 27. 12:25
 2/17 anonim ***** válasza:
67%
Igen, árt. Gondolj bele, az előző kosza benne marad az anyagban és ahogy megy végig rajta, mindig karcol rajta az a kosz. Gépi mosót új autóra ezért nem szoktak ajánlani. Amúgy meg kézi mosónál 3-400 forintból szebbre le lehet mosni karcok nélkül. Nehogy már ennyire lusta legyél.
2021. máj. 27. 12:41
 3/17 anonim ***** válasza:
79%
Igen, megkarcolja a fényezést. Csak nagynyomásúval mossad (bizonyos kézi mosókban van kefe, NE használd). Miután egyszer átmostad, mikroszálas kendővel át lehet rajta menni, majd vízzel leöblíteni.
2021. máj. 27. 13:03
 4/17 anonim ***** válasza:
87%

Na lássuk:

- Minden autó karcolódik, minden mosástól. A gépitől nagyon, ha kézzel mosod óvatosan, akkor kevésbé

- Nyilván egy fekete autón látszik ez meg a legjobban. Nem kell ahhoz gépi mosóba vinni, hogy szanaszét karistold az egészet. Elég úgy letörölni ronggyal, hogy nem mostad le alaposan, és a kosszal törtlöd az autót.

- 3-400 Forintból te nem mosol le semmilyen autót :D. Hiába hiszed, hogy az tiszta lesz. Nem lesz az. Lehet egy szürke autón szódával elmegy, ha úgy süt rá a fény. Jellemzően pont ebből a 3-400 forintos mosásokból vannak a gondok. Levereted, kosznak leviszi a 60%-át, a maradék 40 meg fennmarad. És a 60%-os tisztaságú autót elkezded törölgetni mondjuk, ha extrém hülye vagy, akkor jó körkörösen.

Ilyenkor keletkeznek a klasszikus mosásból eredő hajszálkarcok, amiket polír visz csak ki. Vizesen nem fogod látni. Lásd második kép.

[link]

- Sőt, az önkiszolgáló kúton található kefe is karcol. Emberek a redvás szutykos autójukat meg kereküket mossák vele, utána te meg azt húzod végig az autón.

Szóval összegezve: Igen, már egy gépi autómosás is úgy szétkúrhatja az autódat. Ha nem akarsz túl ngy energiákat beleülni az autómosásba, mosd így:

- Levereted önkiszolgálóban. (hab, öblít, satöbbi)

- Eszedbe ne jusson használni az oda kirakott automata kefés mosós cuccot

- Ha mindenképp rendes munkát akarsz végezni, vigyél magaddal kimosott szivacsot, vagy valami puhasörtés kefét (nem, nem műanyag sörte)

- Ha csak veretni akarsz, lelked rajta

- Ha rendesen lemostad az autót, töröld le valami puha (mikroszálas ronggyal). Ne körkörösen. Egy irányba törölj.

- Ha csak veretted az autót, ne töröld le. A maradék koszt fogod csak maszatolni, ami majd csiszolópapírként funkcionál. Próbáld meg menetszéllel leszárítani.

2021. máj. 27. 13:08
 5/17 anonim ***** válasza:
Márpedig én 3-400 forintért olyan szépre le szoktam mosni, hogy csillog-villog kézi autómosóban. Van egy kút ahova járok mindig, amikor már nagyon koszos az autó és 400 forint fölött sosem szokott lenni, de van hogy csak 300. Amúgy fényes piros a színe. Ajánlom ezt a módszert bárkinek, mert olcsó és majdnem tökéletes lesz mindig. Olyan 95%-osnak mondanám. Minek annál jobb, ha az eső és a szálló por 1 nap után újra bekoszolja xdd Ezt 1-2 hetente szoktam megcsinálni amúgy.
2021. máj. 27. 13:20
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Függ a gépi mosótól is, mert gépi mosóból is van (1) kefe nélküli, (2) lágyabb habszivacsos "kefés" és (3) klasszik műanyagszálas kefés (bár itthon nem elterjedt a kefe nélküli).

Ez utolsó oda tud vágni a szép fényezésnek, főleg hosszú távon, főleg fekete autón, bár sima polírozással visszajavítható. A lágyabb szivacsos jóval simább, új gépi autómosókban ez van, de lesz rajta cucc az előző autóról, szóval hosszú távon ez is látszani fog. A bármilyen kefe nélküli a legjobb ebből a szempontból, de az meg nem viszi le a bogarakat, odaszáradt guanót, stb.

Én is kézit használok és egyébként ja, 300-400 forintból sehol nem fogod normálisan lemosni az autódat, max ha csak levereted róla a sarat mert már fáj nézni hogy mennyire össze van xarva. :D

De ha normális mosást akarsz, akkor:

1. habfürdő, fellazítja a koszt, hogy ne karcoljon amikor levereted

2. hagyod állni a habréteget egy percig, amikor kupacokban elkezd lecsúszni, akkor jó

3. nagynyomásúval levereted kb. 30-40 centiről, fentről lefelé haladva, amíg nem tiszta

4. öblítés

5. wax, majd cseppmentes öblítés (ha van)

1000 alatt ez a mutatvány nekem még nem sikerült.

Kézi kefét ne használd! Ha a bogarak nem jönnek le, akkor használj bogároldót (ha nincs a mosóban, akkor veszel egyet és viszed magaddal).

2021. máj. 27. 13:30
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

300 Forint az 3 perc. Olcsó helyen 4. Ennyi idő alatt körbe fújom az autót habbal, meg kb körbefutva talán-talán úgy ahogy leveretem. Dehogy normálisan nem lesz lemosva, az tuti.

#6-os jól írja. Az kb annyi elég, hogy az öklömnyi sarat leveresd.

Piros autón lehet szépnek látod a végeredményt, mert kb semmi nem látszik rajta. Csillog, igen. Aztán nézd meg kicsit közelebbről. Vagy húzd végig rajta az ujjad a küszöbön mosás után.

Próbálj meg egyszer 300 Forintból lemosni egy fekete autót, aztán lehet szembesülsz vele, hogy tényleg ugyan ott vagy mosás után, mint amikor elkezdted. :D.

C osztályom van, ami Sedan. Tehát nem egy nagy autó. Egy átlagos mosást én sem nagyon hozok ki 800 alatt. Úgy, hogy saját kefét viszek.

2021. máj. 27. 14:23
 8/17 anonim ***** válasza:

Egyébként, hangsúlyoznám: simán száraz felületről elkezdeni leveretni a koszt majdnem ugyanúgy karcol, mint a gépi mosó.

Meg lehet csinálni, hogy először messziről (1 méterről) adsz neki a nagynyomásúval, hogy legalább ne full csontszárazon kapja a szerencsétlen fényezés egyből a cuflát, de a hab sokkal jobban fellazítja.

2021. máj. 27. 14:37
 9/17 anonim ***** válasza:

Mint írtam, 1 nap után olyan poros lesz a szálló por miatt, hogy majdnem hogy felesleges ennyit is rákölteni(csak a sarat akarom eltüntetni róla), de amúgy tényleg tiszta is lesz utána, csillog-villog.

Van fekete autó is a családban, az is elég tiszta lesz ehhez a körülményhez. Mondjuk akkor sem költenék többet mosásra, ha garázsban tartanám az autót, bár egy wax réteg lehet, hogy nem ártana rájuk, talán tovább szép lenne. A kézi mosó egyébként gőzborotva és mindenféle adalék van a lötyiben ami jön ki belőle(benzinkúti).

2021. máj. 27. 14:38
 10/17 A kérdező kommentje:
Tehát akkor nem sokkal károsabb mint a kézi mosás (egyszer mostam önkiszolgálóban, akkor is jól átdörzsöltem a kefével.)
2021. máj. 27. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!