A klímának bekapcsoláskor azonnal hideg levegőt kell fújnia?
Tavaly ősszel vettem egy egyéves autót, szóval túl sok gond nincs vele, viszont a klímát akkor nem próbáltam ki. Eddig nem klímás autóm volt, ezért nemrég a melegebb napokban bekapcsoltam, hogy hűt-e. Alacsony hőmérsékletre állítottam, és bekapcsoltam, be is indult a levegőfújás, de a kezemet odatartva nem érzem, hogy hideg lenne a levegő, amit fúj.
Az lenne a normális, ha hidegre állítva és bekapcsolva azonnal hideg levegőt tud fújni? Vagy ezt csak egy némi idő elteltével kellene produkálnia?
Igen, E Corsa. Feltételeztem, hogy az AUTO mód azért automatikus, mert automatikusan bekapcsolja a hűtést is, ha beállítom a hőmérsékletet, de megnézem, hogy van-e ilyen hűtés gomb is.
A kézikönyv most nincs nálam, a neten találtam egy általános CORSA könyvet, és azon mutat hűtésgombot, de nekem nem rémlik a hőmérséklet alatt ilyen:
Megnézem majd, ha megyek ma vele.
Az Opel oldaláról is letölthetőek a kézikönyvek.
Az Auto állás annyit csinál, hogy a ventiláció erőssége és a befúvás irányát automatikusan ő állítja. Pl ha beülsz a felforrósodott autóba magas fordulaton megy a ventiláció, majd ahogy hűl a hőmérséklet fokozatosan visszaveszi.
Ha a klíma állandóan menne, nem lehetne kikapcsolni soha, szerintem sokan reklamálnának. Azt neked kell eldöntened, hogy szeretnél-e klímát használni vagy nem. Ha nem használod a klímát, hiába tekereed le a hőfokot a 40 fokos autóban 18 fokra, csak a kinti 30 fokig fog tudni lehűteni.
file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/OM_CORSA_ID-OCREOLSE1708-hu_24_20171106-1.pdf
Valahogy ez felhasználói szempontból furcsa, hiszen ha az autó belterének hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérsékletet állítok be, akkor szerintem senki nem lepődne meg, ha bekapcsol a klíma magától, hiszen hűtenie kell, ha hűvösebbet szeretnék.
Ha pedig a beállított hőmérséklet magasabb, mint a beltér hőmérséklete, akkor nyilván nem kapcsol be a hűtőegység.
Amikor meg az ember nem akar sem fűteni, sem hűteni, akkor be sem kapcsolja az egész légkondicíonálót sem automata, sem manuális üzemmódban.
Én ezt gondoltam logikusnak, de ezek szerint az Opel nem így gondolta.
Ez nem Opel sajátosság, nekem eddig minden autómon így működött a klíma.
A logikád ott bukik meg, hogy mi van ha kint 35 fok van. A hőfokszabályozó azt hiszem 28 fokig állítható, utána csak "Hi" állás van. Ha spórolni akarsz a fogyasztáson, vagy kis szívó motoros autód van, amin előzésnél ki akarod kapcsolni a klímát, akkor kénytelen lennél szaunát csinálni és a kánikulában is ezerrel fűteni?! Akkor meg azért szidnák sokan a "hülye" mérnököket, mert ilyen balfarok módon oldották meg a klíma vezérlését.
Így meg te döntöd el hogy akarsz-e klímázni, vagy nem. Így minden szituációban, minden variáció beállítható egy gombnyomással.
Ha te soha nem akarsz spórolni a klímával, akkor bekapcsolod és soha többet nem nyúlsz a gombhoz. Akkor úgy fog működni, ahogy neked tetszene: ha letekered azonnal hűt minden körülmények között. Ha feltekered a motor hulladékhőjével visszafűti a lehűtött levegőt.
"Ha spórolni akarsz a fogyasztáson, vagy kis szívó motoros autód van, amin előzésnél ki akarod kapcsolni a klímát, akkor kénytelen lennél szaunát csinálni és a kánikulában is ezerrel fűteni?"
Nem, mert ha a ventillátor rész nem lenne bekapcsolva, akkor a klíma sem. Persze elképzelhető, hogy valaki akar ventillátort járatni hőségben, hogy fújja rá a meleg levegőt, hogy valami légmozgás legyen, de a klímát nem akarja bekapcsolni. Ebben az esetben valóban nem működne, és ha van ilyen felhasználás, akkor tényleg szükséges a klímakapcsoló.
#5-ös: az egyik menyem vadonat új mercit vásárolt a Hunyadi úti szalonból. (télen) jött a melegebb idő, kapcsolja a klímát, az bizony nem hűt..nosza vissza, ahol azt mondták elment a gáz..töltés, működik.
Arra nem voltak hajlandóak, hogy megvizsgálják hol ereszt..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!