Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kellene tárolnom/ápolno...

Hogyan kellene tárolnom/ápolnom az autógumikat?

Figyelt kérdés

2 éve vettem meg a nyári gumikat az autómra (pontosabban 2019 május végén). DOT szám alapján 2018 végén gyártották őket. Jelenleg annyira repedezettek, hogy vennem kellett egy másik szettet, mert ezzel már nem mertem eljárni. Úgy 15 ezer kilométer van bennük pedig, futófelületük még teljesen jó. (Continental gumik, pontos típusát nem tudom, de megnézem ha kell.) Elvileg ennyi idő alatt nem repedezhetnének széjjel, szóval valószínűleg valamit rosszul csinálok. Az autó nem áll garázsban, normálisan van használva. Amikor nincsenek fent a gumik, akkor a lakáshoz tartozó tárolóban vannak, ami nem fűtött, de benyúlik a házba, csak kívülről van az ajtaja, szóval olyan hideg ott sincs.

Kellene valami spéci szerrel kezelni őket, hogy ne legyenek cserések pár év után? Vagy mit rontok el velük? A téli gumijaimat is nemrég dobtam ki, azok is szétrepedtek, mondjuk azok már 6 évesek voltak.

2021. máj. 8. 17:22
 1/4 anonim ***** válasza:
A legfontosabb, hogy ne süsse a nap és ne legyen neki túl meleg. A többi annyira nem számít.
2021. máj. 8. 17:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Nálunk ilyen soha nem volt (Hankook gumik) pedig fűtetlen, lemezfalú garázsban tároljuk a gumikat egy ponyvával letakarva. Vagy kifogtál egy selejtes szériát, vagy nem tudom mi lehet, mert ahogy tárolod, az önmagában nem okozhatna ilyet.

Elrakni egyébként lepucolva szoktad? Az olajos szennyeződés pl közismerten tönkre teszi a gumit, bár nem tudom hogy az konkrétan repedésben fog-e megnyilvánulni.

2021. máj. 8. 17:36
 3/4 anonim ***** válasza:

Repedezés szempontjából a futás nem olyan lényeges. 2 év alatt nem lenne szabad, de 3-4 szezon után a mintaárkokban nálam is megjelennek hajszálrepedések. Pedig én is Continental és Michelin gumikat használok.

Én így szoktam tárolni: átszerelés után lemosom, megszárítom őket. Utána szilikonmentes gumiápolóval bevonom. Majd felnistől egymásra pakolom őket a garázs sarkában. Jó állagú garázs, száraz, nem dohos, jól szellőzik, télen 6 fokra van bent állítva a fűtés. Szóval én se tudom még mit tehetnék, de nálam is repedeznek, főleg a téli gumik.

2021. máj. 8. 17:37
 4/4 anonim ***** válasza:
0%
Ez valami kamu kérdés? Soha semmilyen gumim nem repedezett szét. 4 évszakosokkal járok. Kb. 6 év alatt lekopik 3mm-re akkor cserélem.
2021. máj. 9. 06:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!