Melyik autót válasszam? A szívem a Citroen felé húz, az eszem a Toyota Prius felé, bár utóbbiban nem éreztem annyira jól magam.
Két autó között vacillálok hetek óta. Az egyik a Citroen C4 Picasso 1.6Hdi 2013-2021 (most váltják le a modellt), a másik a Toyota Prius 2009-2015 (Prius 3). Kb. 3.000.000 Forintot szánok rá.
A használat módja: Heti 2 x 150 kilométer autópályán + heti 4 x 20 kilométer elővárosban, nem túl sok jelzőlámpával. Gyerek nincs, jórészt egyedül utaznék.
Formára leginkább a Citroen jön be, de a Priust is megnézem az utcán. Kölcsön autóként a Citroent volt lehetőségem vezetni hosszabb ideig, kb. 2.000 kilométert. Ezalatt az idő alatt nagyon megkedveltem, jól éreztem magam benne, a vezetési pozíció is szuper volt, minden kézre állt. Egyedül a sávváltáskor nehézkes oldalsó kilátást említeném meg hátrányként, mert hosszú az autó. A napokban kipróbáltam egy eladó példányt, 6 évesen, 250.000 kilométerrel, tökéletesen futott, nem zörgött, nem kopogott. A műszerfal sem volt karácsonyfa.
A Priusból is kipróbáltam eddig öt darab eladó példányt. Ezek általában 2010 körüli, szintén 250.000 kilométer körülinek mondott autók voltak. Eleve az alacsonyabb üléspozíció miatt úgy éreztem benne magam, mintha egy földre dobott zsák krumplin ülnék. Ami rettenetesen zavart, hogy belseje mindegyiknek sokkal jobban zörgött-csattogott, mint a franciának, és közel sem éreztem bennük olyan jól magam. Mindemellett szintén zavar, hogy a Priusból 2,5-3mFt környékén esztétikailag leélt példányok vannak, a belsejük sokszor úgy néz ki, mint egy budi. Ráadásul a kereskedők a piaci igény miatt nagyon durván felülárazzák a példányokat, így sokszor úgy érzem, hogy rendesen tátott szájjal rohanok a *lehúzáserdőbe, amikor 3 millió Forinttal a zsebemben elmegyek egy kereskedőhöz Priust nézni (igen, a leghíresebb budapesti Prius kereskedésben is ez az érzésem).
Viszont tudom, hogy az ész azt diktálja, hogy Toyotát érdemes venni, hiszen elvileg megbízhatóak, és amennyiben szeretném, az értéktartásuk miatt jó eséllyel egy év múlva akár ugyanannyiért tudom eladni. Elnézve az egyik autóhirdetési portált, a bekönyvjelzőzött Priusok pár nap alatt eltűnnek, a Citroenek hetekig fent vannak.
Ti melyiket választanátok ebben az élethelyzetben?
Azért 3 millió körül van jóval kevesebbet futott Prius is mint 200,000+km, illetve olyan is aminek a beltere szinte teljesen makulátlan...
Persze új állapotban is műanyag minden, de egy budihoz én nem hasonlítanám.
Ha Picassót vezettél ilyen sokáig, akkor a hirtelen nagy kontraszt miatt is lehet, hogy nem jön be a másik, hiszem már megszoktál valamit...
Még az is lehet, hogyha először a Priust vezeted és azt szokod meg, akkor meg a C4 nem jönne be elsőre.
Én ennyi pénzért, hasonló felhasználás mellett egyébként egy kevesebbet futott 2013 körüli Civicet vennék, de ez én vagyok...
Kettő közül inkább a C4, az inkább autó mintcsak közlekedőedény
De inkább egyik se. 2.5-3 millióból sokkal jobb, hasonló helykinálatú kocsikat kapsz. Pl. egy Tourant vagy Opel Merivat
#5: Sajna eddig még nem volt szerencsém igazán szép belterű Priushoz. Pedig abszolút nyitott lennék rá, hogy megnézzek egy belülről makulátlant, és kifizessem rá azt, amit kérnek.
Jártam többször a "Jenőéknél", igazából 3 millió körül olyan Priust akarnak adni, aminek olyan a belseje, hogy egyszerűen nem érezném jól magam benne. A kárpit minden négyzetcentimétere csokifoltos, a műanyagok több helyen átfurkálva. Próbaúton ropogott az egész kormánymű. És ráadásul még nem is éreztem náluk jól magam, mert akkora kereslet van a Priusokra, hogy komolyan azt éreztem, ők tesznek nekem szívességet azzal, hogy szóba állnak velem, és talán eladnak nekem valamit.
Talán kitűnik a soraimból, hogy elismerem, hogy nagyon jó autó a Prius, és azok közé tartozom, akinek még formára is bejön. De azzal nem tudok egyetérteni, hogy egy 200 ezret futott, 2009-es autót úgy adjanak 3 milla környékén, hogy az kívül-belül és műszakilag nem kifogástalan állapotú.
#9: A kollégád P3-mat vett, nem P2-t. :) Én is jártam Csepelen, kétszer is, de sajnos mindig csalódtam, csak arcátlanul túlárazott autókat találtam. Elég vastagon kereshetnek az autókon, és az a hír járja, hogy az eredeti katalizátort kiszedik, és kicserélik utángyártottra, pusztán lopásvédelem céljából. Csak azt kevesen tudják, hogy ezen az elővigyázatosságon is vastagon lehet ám keresni. Szóval nem igazán van kedvem a zsebüket pénzzel tömni. :)
Persze más attól még tömi a zsebüket, ezzel semmi bajom, amíg nem az én pénzemről van szó.
C4 Picasso most nincs értelmes állapotban a Hahun 3mFt körül, vagy az alatt. Volt egy nagyon jó, jól felextrázva, ott hülye voltam és lassú, jól lemaradtam róla. :(
Amúgy a CRDI Ceedeket én is néztem. A második generációs kifejezetten tetszik. Persze a Gen3 még inkább bejön, csak arra már nincs pénzem.
Melyik évjáratot hajtod, milyen motorral?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!