Mi számít dízel autónál ideális távolságnak?
Mindenhol olvasom, hogy a rövid távok nem tesznek jót a dízeleknek.
Mi az a legkisebb út, amire érdemes dízelt indítani?
Példa: nemsokára 70 km-re fogok járni dolgozni, 3,6 km-re lakva az autópályától és 70 km múlva letérve kb egy kilométerre lesz a munkahely, azaz szinte nulla km városi használat. Viszont nem mindennap lenne indítva, néha állna 2-3-4 napokat is. Erre jó a dízelautó?
Én dízelemet csak Budapest-Pécs távra indítottam be, olyan volt, hogy reggel el kellett menni postára, akkor taxit hívtam , elvitt, vissza és úgy indultam, árt a dízelnek a rövid táv, én nem tudom, hogy 3.5km alatt mennyire melegszik meg a kocsi, hogy fel tudja venni az autópálya tempót és ne legyen megterhelő a hideg, én reggelente melegítettwm városba mentem vele egy 20 percet, de úgy, hogy mivel 10w40 olaj volt 1 perc 30 másodpercet hárattam utána kíméletesen mentem vele amíg az olaj nem lett 70 celsius fokos, utána mentem csak a m6-ra fel. Mert a még országúton is volt gyorsító sáv ahol kellett sajna a 2.7 fordulat ami hidegen ártalmas.
Jól gondold meg a dízelt.
Ez tévhit, hogy az 1-2km-es út nem tesz jót a dízelnek... semminek nem tesz jót.
De az is hülyeség, amit sokan mondanak hogy "csak akkor érdemes dízelt venni ha hosszútávokat mész vele". Nyugodtan meg lehet venni és el lehet indítani rövid útra is. Én is 90%ba ilyen 20km-nél rövidebb utakra használom a dízelem. Normálisan kell használni, azaz hidegen nem nyomni neki és nem lesz vele baj.
Igen, jó.
Az a lényeg, hogy bőven be tudjon melegedni. Persze ez autótól is függ, nekünk volt olyan dízelünk, ami 1, és olyan is, ami 10 kilométer alatt melegedett be.
"Példa: nemsokára 70 km-re fogok járni dolgozni, 3,6 km-re lakva az autópályától és 70 km múlva letérve kb egy kilométerre lesz a munkahely"
Bőven jó a dízelnek, ennek az útnak a harmadánál is jól fogja már érezni magát.
Semmi baja nem lesz, ha rövid távon használod, csak DPF nem tud regenerálódni, ha sokáig így használod, akkor ki kell tisztítani.
Egyébként nem a távolság számít, hanem az idő; én két évig használtam úgy, hogy napi 46 kilométert mentem, de ez 40 perc oda, 40 vissza (sok dugózás), és így volt ideje regenerálódni. Rákötöttem OBDII olvasóra és jó adatokat mutatott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!