Motorozásból mindenképp esés lesz?
Feltéve, hogy az ember normálisan, nem vadállat géppel közlekedik, akkor is annyira elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb baleset legyen belőle?
Nem motoroztam még, egyáltalán nem értek hozzá, csak itt-ott olvasgattam egyelőre. Érdekelne, de még nem tudom eldönteni, hogy tartok e tőle annyira, hogy ez akadályozzon.
Normális (hozzáértő) válaszokat köszönöm.
Azt szokták mondani, hog kétféle motoros van, aki már esett és aki majd fog.
Autós balesetek sem csak gyorshajtásból vannak...
Én senkit nem ismerek aki igazi motoros és még nem esett.
Olyan van aki MÉG nem esett és aki már igen... A motor veszélyes üzem.
Én régebben sokat motoroztam, bejártam a fél országot és soha nem estem el.
Akkor nem vagyok igazi motoros, ám legyen így.
Kezdő motorosoknál szinte elkerülhetetlen, ez leginkább a rutintalanságnak köszönhető. Ezek többnyire sérülés nélküli kis esések. Később is lehetnek elkerülhetetlen szituációk. Motorozásnál nagyon fontos a defenzív vezetés. Nagyobb követési távolságot kell tartani, számítani kell rá, hogy szemből rádelőznek, vagy nem adnak elsőbbséget. Úthibákra és útviszonyokra figyelni kell. Kátyúk, nyomvályú, sárfelhordás meg tud "viccelni".
Mindenképp kis motorral kezdj, és ha már kevésnek érzed, akkor válts nagyobbra. 1000 köbcentiig 3-4 szinttel juss el. Én 13 évesen kezdem 50-es Simsonnal, 17 évesen váltottam 250-es ETZ-re, 22 évesen GPZ 500-as Kawára, utána jöhettek a nagyobb gépek. Most Honda CBR1100xx-el motorozom.
Utoljára az ETZ-vel estem 31 éve kb. 100-zal. Egy vállficammal megúsztam. Simsonnal estem párszor, de azok nem voltak vészesek. A legnagyobb esésem a Szimóval az volt, amikor egy autó kijött elém, telibe kaptam a bal első kerekét, és motorral együtt átszaltóztam a motorház felett, és 6-7 méterre landoltam. Csak a motor sérült, én nem.
Félned nem kell a motorozástól. Ha lesz már kellő rutinod, érzed, ismered a motort és betartasz néhány alapszabályt, akkor nagy baj nem történhet.
Autóval is kerültem már olyan helyzetbe szerpentinen hogy utána 50-60al csordogáltam lefelé a maradék km-en, úgy megijedtem. Nálam mindig a sebesség túlvállalásából adódott váratlan helyzet, de megoldottam.
Az motorozzon aki mer is, használtautón néha látni jó gépeket amik éppen hogy be lettek járatva, de rájött aki vette hogy 203 lóerőt kezelni 202kg-ra nagy feladat, és ha ez nem megy felesleges 4-5 milliós motorral 2-ban gurulni, arra elég egy Tmax is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!