Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vezet- e valaki személyautót...

ErikaEmma kérdése:

Vezet- e valaki személyautót KARPROTÉZISSEL? Köszönöm 😊

Figyelt kérdés
Illetve, ha tudna valaki linkelni bármilyen jogszabályt erre, miszerint karprotézissel automata váltos autót lehet vezetni, azt megköszönném. :)

2021. febr. 24. 11:30
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Sztem vezethetsz, csak a jogsidban benne lesznek az erre vonatkozó korlátozások. Jogsikódokat nézd meg neten.
2021. febr. 24. 11:47
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Jogsim meg van, csak lejárt és meg kell hosszabítanom. 2005 Novemberben a jogosítványom megszerzésekor manuális váltó kezelése miatt csak protézissel volt engedélyezett autót vezetni. Borzasztóan korlátozott benne a vezetés, főleg kanyarodásnál. A közeljövőben szeretnénk egy automata váltós autót vásárolni, hogy megkönnyebítsem számomra az autóvezetést, hiszen az automata váltós autóban a sebességváltás automatikusan történik, nincsen kuplung pedál. Olvastam a neten, hogy bekötözött kézzel (gipszelés végett)csak automata váltós autót lehet vezetni, jogszabály szerint. Ezzel csak arra szeretnék kijukadni, hogy ha bekötözött kézzel lehet vezetni, akkor én vezethetek e protézis nélkül automataváltos autót :) Tartani a kormányt, indexelni tudok, mert csak a bal alkarom hiányzik, vagyis a kézfejem.
2021. febr. 24. 12:48
 3/9 A kérdező kommentje:

De úgy látom rosszul tettem fel a kérdést. Bocsi :)

Szóval Vezet- e valaki automata váltós személyautót, úgy, hogy hiányzik a bal alkarja? Vagy automataváltós autót is csak KARPROTÉZISsel lehet vezetni? Vagy lehet anélkül, használva a maradandó kart amely egy bal alkar, kézfej nélkül, ez szinte már egy élő protézis kézfej nélkül. :D Köszönöm 😊

2021. febr. 24. 12:57
 4/9 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogyan vezethetsz, hogy az alkalmassági vizsgán milyen feltételekhez kötik a vezetést.

Jellemzően nem küldenek minden alkalmassági vizsgán műszaki szakértőhöz, ha nincs állapot változás, a műszaki szakértő szakvéleményét elfogadják, "megújítják", de az, hogy milyen korlátozásokkal vezethetsz sokszor az okmányirodában dolgozóktól is függ, mert vannak rá példák, hogy az ott dolgozó nem érti a kódokat, és egyszerűen nem foglalkozik vele (erre azért ne számíts előre).

Automata váltós autót három végtaggal lehet vezetni plusz átalakítás nélkül, de kormánygombot kötelezően előírhatnak, a kormányt biztonságosan forgatni egy kézzel csak kormányforgató gombbal lehet.

2021. febr. 24. 13:21
 5/9 anonim ***** válasza:
A jogszabályt nem tudom, ismertem olyat, aki manuálist vezetett. Átalakítva természetesen
2021. febr. 24. 14:05
 6/9 anonim ***** válasza:

A jogszabály az, hogy a műszaki szakértő által előírt módon, ha szükséges, kötelező módosításokkal vezethet.

Egyedi elbírálás alapján döntenek, rengeteg kód van, többek között a kötelező művégtag viselésére is van kód.... ha az a jogosítványon rajta van, kötelező viselni.

Kódok:

[link]

2021. febr. 24. 14:15
 7/9 A kérdező kommentje:
Kedves válaszadók, anonimok! Köszönöm a válaszokat és a jogsivarázs linket! :) Azért április 6 után jezem mi lett az orvosszakértő véleménye - eredmény! :)
2021. febr. 25. 08:20
 8/9 anonim ***** válasza:

A jelenlegi jogosítványodban milyen korlátozó kódok vannak?

Az se biztos, hogy ismét szakértőhöz küldenek, úgy tapasztaltam, sokszor még az orvosok sem tudják mit tegyenek, nincs egységes szabályozás.

2021. febr. 25. 12:23
 9/9 A kérdező kommentje:
A jelenlegi jogosítványomban ez a kód van: 03.01. Felső végtagprotézis/merevített végtag. De mikor a jogsit csináltam, egy Seat Cordobánk, ami manuális váltós autó volt. Akkoriban még csak álom volt egy automata váltós autó. :)
2021. márc. 1. 09:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!