Miért mondják azt, hogy kezdőmotornak tökéletes egy 250-es, 300-as Ninja, vagy naked vonalon egy Honda CBF?
Azért jók ezek kezdőmotornak:
-könnyűek
-könnyen kezelhetőek
-nem ideges motorok, mert -főleg alul -"gyengék"
-olcsók és olcsó a fenntartásuk
Ideálisak ahhoz, hogy olcsón megtanuld az alapokat amik kellenek a továbblépéshez, adjanak valami élményt - mert egy ilyen 300-as gép azért baromira tud ám menni - és ne kínlódás legyen a motorozás.
"Vagy a motorozás is olyan, mint az autózás, hogy ha megvan a jogsi, és az alapokat elsajátítja az ember, utána már csak megszokás kérdése, és egy ilyen méretű motorban semmi "extra" nincs?"
Nem. Az autónál sokkal kisebb az faktor amit elbszhatsz és ha ez megtörténik akkor is jobb esetben csak az autó törik össze. Motornál meg az árokból vakarnak ki vagy egy fáról le :)
Szerintem nulla tapasztalattal simán felülhetsz egy 300-asra. Jobban kezelhetőbb, mint egy 125-ös MZ... :)
Én keresnék egy középutat, ha lehetőségem lenne akkor egy hengerest biztosan nem vennék ( YBR-t) és ha nem muszáj akkor 4 hengerest sem ( pl Bandit). Sor2 esetleg V2 vonalon néznék valami kezes gépet és hajrá. Ha nincs akkor inkább 4 henger, mint 1 ( pl 250-es Bandit).
Egy 250-es nem nagy motor, de még egy 300-as se. 125-ös sok esetben túl gyenge, ami veszélyes tud lenni néha. Városon kívül elég kellemetlen, amikor egy enyhe emelkedőnél már egy kamion is kezd 4-3-2 méterre megközelíteni, vagy nekiáll előzni.
250-300 pont az a méret, ami még nem túl erős, de már kényelmesen fel tudod venni a közlekedés ritmusát akárhol. Ezek még könnyű, engedékeny, "érzéketlen" motorok, azaz nem vág a földhöz, ha picit hirtelenebbül érsz a gázhoz vagy a fékhez véletlenül, sokkal barátságosabbak a hibákkal szemben. Alsó fordulati tartományban nem sokkal erősebbek, mint egy 125-150-es motor a felső tartományban, viszont van bennük egy pici tartalék, de csak a tetején, ahova véletlenül nem tévedsz, csak szándékosan.
"Vagy a motorozás is olyan, mint az autózás, hogy ha megvan a jogsi, és az alapokat elsajátítja az ember, utána már csak megszokás kérdése, és egy ilyen méretű motorban semmi "extra" nincs?"
Nem. Motorozást életed végéig tanulni fogod, sokkal meredekebb a tanulási görbe, mint kocsira. Kocsit vezeted picit, elmész 1 vezetéstechnikai tréningre és kb tudsz mindent, ami a biztonságos közlekedéshez kell. Motornál évente érdemes 1-2 ilyen képzésre elmenni. Minden évben. Mindig tanulsz valami újat. Illetve motorozásnál kb 50% az útstratégia ahhoz, hogy biztonságosan menj. Autóvezetésnél nem sok útstratégia van.
Egy 250-es motorban nem sok extra van, ezért ideális kezdőmotor. Annál nagyobb felesleges, mert csak lassítani fogja a fejlődés ütemét. Ugyanakkor egy nagyobb motor "extra", és nem egy kezdő reflexeihez, izommemóriájához van kitalálva. Meg kell szokni a kezelőszerveket, testtartást, izommemóriát ki kell építeni, ehhez sokkal jobb egy kisebb motor, ahol nem számít, ha véletlenül 1 centivel több kuplungot engedsz, vagy gázt húzol. Ugyanez a hiba egy 6-700-asnál nagyon csúnya véget érhet.
Nem megijedni egyiktől se.
A legideálisabb az lenne ha legalább egy szezont lenyomnál vmi 50ccm-vel vagy robogóval.
Utána jöhetnek a nagyobbak. A belpiacos sza..kat felejtsd el. Gs500, cbf, stb tökéletesek A2-höz.
4-es: Miért, a Ninja belpiacos? GS nekem nem jön be egyébként, akkor már első rendes motornak CBF vagy YBR 250-es, gyengébbek, de nem olyan monstrumok.
3-as: Mit értesz az alatt, hogy meredek tanulási görbe? Ha leteszem a jogsit, és veszek egy 250-es, 300-as gépet, akkor nem tudnám még normálisan kezelni? McClane kollega meg azt írja, hogy akár nulla tapasztalattal is bevállalhatóak.
Lehet, rosszul fogalmaztam. Hasonló véleményen vagyok, mint a #2es. Ha elolvastad a kommentem, akkor nem tudom, hogy jutottál arra, hogy szerintem a 250-300-s az túl sok lenne neked.
"Egy 250-es motorban nem sok extra van, ezért ideális kezdőmotor."
Ezt írtam. Ennél konkrétabb nem tudok lenni.
Meredek tanulási görbe alatt azt értem, hogy megtanulni motorozni az nem 1 hónap. Még Valentino Rossi is fejleszti a képességeit egészen máig.
"4-es: Miért, a Ninja belpiacos? "
Az nem, de a 250-es Bandit az pl az volt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!