Milyen elektromos autót vennétek használtan?
Hétvégi autós vagyok, hétközben tömegközlekedéssel meg sétálva járok munkába. Hétvégente szülökhöz jàrkálnánk párommal, nyáron Balatonra (Burgenlandból) vagy Györbe a szülökhöz, esetleg Budapest. Kis autópálya, kis országút, némi város.
A garázsban jelenleg egy VW Golf áll, amit ugyan szeretünk, de sokat áll és csak tavaly 1400€ volt a biztositás rá + a müszaki, meg egyéb szervizek. Ezért döntöttem úgy, hogy belefognék egy új dologba, számomra szimpatikus ez az elektromos autózás. Kb 20€-bol megúszom a biztositást, kevesebb a szervizigénye és itthon az utcában tudom tölteni, 3 liter benzin áráért.
Autópályán 110-120-as tempóban haladok, (néha a Golffal 160-180 is megvan a Diesel miatt.) úgyhogy úgy gondolom a 200-250km-es hatótáv nem gond. Ha van azért, persze nem mind autópályán.
Amiket idáig nézegettem: Renault Zoe, BMW i3, Nissan Leaf, Kia Soul. Mind használtan. Budget nincsen még meghatározva, elöbb várok még öszig a virushelyzet miatt.
Szóval ki mit venne, ami elektromos és miért?
Havi 2-3 hétvégén van csak használva az autó. Hogy minek az elektromos? Hogy ne szakadjon a nyakamba feleslegesen évi 1400€, ami csak a biztositás.
Györnél és Tatabányánál van villámtöltö, amivel 30 perc töltéssel 70-80-%-ot beletuszkolok. 1 megàllás nem a világ vége.
5-ös, meg a 6-ost nem teljesen értem. Oké, elromolhat egy elektromos autóban is bármi. És egy belsöégésünél? Mindenhol olvasom, hogy mennyire megbizhatóak, nyilván az gyàrtás közben vannak hibás darabok, vagy szoftveres gondok.
Minden opció? Nem. Egyszerüen a motor térfogatát veszik alapul. És ez az igazságtalanság, hogy én ugyan annyit fizetek, mint egy lerugott fs 1x éves török BMW-s, pedig nekem nagyon jó állapotban van az autóm motorilag.
Nincs cascom sem. Szoval elég fura.
Persze egy 3 ezres diesel BMW-s a csillagos egeket fizeti meg. Németországban olcsóbb.
És pont ezért is akarok váltani. 2016-os Zoera Bécsben 13 € az Allianznál a kötelezö. Évi 400€, ha cascot is köt az ember. Mellesleg nekem a felét kellene a garázsért is fizetni (80 helyett csak 40 Euro)
Találtam egy céget, akiktöl elektromosautòt lehet bérelni nagyon olcsón. Ha eladom a Golfot, és befizetem önrészként az árát, akkor havi 200€-ból van egy VW ID 3-am. Ebben benne van a biztositás, a szerviz, a garancia, a casco, minden. Beszéltem is a céggel, söt 3 hete ki is próbáltam az autót. Nagyon tetszik, nagyon tetszik, nagyon tetszik és nagyon tetszik. Szóval ö az esélyes befutò. Azt néztem, hogy a Schwechat-Gyôr távolság megtehetö 130-140-es tempóval és Apósoméknál is vagyunk. Perfekt.
Egy másik befutó pedig a BMW i3. Jelenleg várok öszig, ugyanis a nyár folyamàn lesz egy modellfrissités. Ha nagyobb aksit kap + esetleg egy picivel szélesebb kereket, akkor meg is van a következö autóm. Vezettem egyet (egy 60ah-s darabot) és szerintem életemben nem vezettem még ennyire jót. Talán a Mini One volt hasonló élmény.
Viszont ugyanakkor a hybrid is birizgálja az orromat. Egy plug-in hybrid nem lehet olyan rossz...bár csak olvastam róla, szóval tapasztalatom az nincsen még 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!