Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit csinálok rosszul a kuplung...

Mit csinálok rosszul a kuplunggal?

Figyelt kérdés
Ma jöttem rá, hogy bénán kuplungolok. Mindig is dobtam, ez volt a fő hibám az oktatóval is. 1 éve van saját autóm és jogsim is, de eddig azt hittem hogy valami nem jó az autóval, pedig az én hibám, csakúgy eldobom a kuplungot és ránt egyet. Hogyan kell jól kuplungolni? Benzines auótóról van szó, milyen fordulaton optimális váltani? Igazából tökéletesíteni szeretném a vezetésem.
2021. febr. 2. 22:00
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Két lehetőség van:

- Ha dobod, úgy dobd, akkor engedd rá, amikor a fordulat annyit esett vissza, amennyi a következő fokozatban lenne rögtön a váltás után. És a gázról se vedd le teljesen a lábad. Ezt nem túl egyszerű kitapasztalni, még az is befolyásolja, hogy emelkedőn, lejtőn vagy vízszintes felületen haladsz-e.

- Az egyszerűbb pedig az, hogy kitapasztalod, kb. hol fog a kuplung, és addig gyorsan engeded fel (hogy ne 10 mp legyen a váltás időtartama), a fogáspont körül pedig csúsztatod. Persze egy kis gáz oda is kell.

2021. febr. 2. 22:04
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Szépen lassan engedd fel, fektesd rá nem dobd el.. sokat segítettem?

Pár honapja en is kiirtam ezta kerdest, es magamnak tapasztaltam ki, mit csinalok rosszul 🙂

2021. febr. 2. 22:05
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Óvatosabban kell felengedni a kuplungot, ennyi.
2021. febr. 2. 22:27
 4/7 anonim ***** válasza:
67%

Leegyszerűsítve: a motor sebességét kell igazítanod a kerék sebességéhez.

Ha ránt, akkor túl nagy a fordulatszám a sebességhez. Hamarabb fel kell váltani. Ezt lehet gyorsan is, ha pont eltalálod a két tengely forgási sebességét.

Ez főleg kis fokozatoknál jelentkezik, 4-ből 5-be kissebb az áttétel különbség.

Amikor lassan engeded rá a kuplungot, akkor hagyod dolgozni a szinkkrongyűrűket. Meg a motor fordulatszáma is esik annyit közben, hogy közelebb kerülsz az optimálishoz.

2021. febr. 2. 23:07
 5/7 anonim ***** válasza:
Úgy engedd fel, mint amikor álló helyzetből indulnál (tehát gáz és kuplung együttes használatával). Aztán amikor így már simának érzed a váltást, kezdjed egyre gyorsabban felengedni.
2021. febr. 3. 00:41
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy ezen mit kell megkérdezni, te is tudod, hogy gyorsan ugrassz le a kuplungról, akkor mi a kérdés? Nem tudod, hogy mi a "gyorsan" ellentéte?
2021. febr. 3. 08:33
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Csúsztasd a kuplungot. Gondolom elindulni is sikerül valahogy, na ugyanazt kell csinálni minden váltáskor.

#4: magasabb fokozatban csak azért nem érzed a rántást mert ott már hosszú az áttétel, a motoron ugyanakkorát ránt, csak a kocsin már nem érzed annyira.

2021. febr. 3. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!