Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan látjátok, milyen...

Hogyan látjátok, milyen Magyarországon a közlekedési kultúra?

Figyelt kérdés
Nekem nincs igazán tapasztalatom, mert a megyéből, ahol lakom, szinte ki sem mozdulok. Persze látom, hogy itt milyen, de nem tudom, hogy ki lehet-e vetíteni ezt az egész országra. Amit én látok, az a türelmetlenség, a sebességhatárok be nem tartása, akkor a kivagyiság is igen erős, több olyan is van, aki nem tud dinamikusan közlekedni, stb. Tehát nem látok pozitívumokat, ez az igazság.

2021. jan. 29. 15:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Azért nem látsz pozitívumokat, mert nem jártál még máshol. Én láttam már autóforgalmat Dél-Európában és az arab térségben is, ahhoz képest elég jó, ami itt van :D Persze a német viszonyokkal összehasonlítva elég gáz a fegyelem, de ez csak azt bizonyítja, hogy minden relatív.
2021. jan. 29. 15:58
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Általában Budapesten közlekedem. Annyira azért nem rossz a helyzet mint amilyennek szeretik beállítani. A legtöbbször dinamikus a forgalom, igyekszik mindenki hogy folyamatos legyen a haladás.

Persze előfordul olyan aki mindenkit le akar tolni, vagy nem az útra figyel de ez inkább a hangos kisebbség. Nem ez a jellemző

2021. jan. 29. 16:05
 3/11 A kérdező kommentje:
Azt például én is tudom tapasztalatból, hogy Görögországban még rosszabb a helyzet, mint nálunk, de legalábbis másabb. Az emberek temperamentuma ott másabb, meglátszik a közlekedésen is.
2021. jan. 29. 16:05
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem sok pozitívumot mondhatok, Kérdező. Itt, ahol élek, itt például az autósok, kamionosok minősíthetetlenül állnak a közlekedés többi résztvevőjéhez. Imádnak bárkit "ledudálni" az úttestről, de volt olyan retardált, aki úgy dudált rám hogy a járdán voltam, közöm nem volt hozzá. A piros lámpán áthajtás és a "behajtani tilos" tábla leszarása kb. nemzeti sport lett. Az elsőbbséget pedig akkor adják meg, ha a kedvük úgy tartja.

Tisztában vagyok vele, hogy valahol még rosszabb, de szerintem nem őhozzájuk kéne konvergálnunk.

2021. jan. 29. 16:17
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Erős átlagosnak mondanám. Van ahol sokkal rosszabb, van ahol pedig jobb. Én figyelem a pozitív dolgokat is, és elég gyakran tapasztalatok ilyet. Beengednek, átengednek, ha bringázok, normálisan előznek. Persze 20-30 közül aztán mindig lesz egy hülye, aki nem képes betartani a 1,5 métert, vagy neki mindenkinél fontosabb dolga van. Főleg Fejér és Pest megyében mozgok, itt ezt tapasztalom.

A leggyakoribb probléma, amit látok, hogy rengetegen még mindig nem értik a jobbra tartás fogalmát az autópályán. A legrosszabb nyáron az M7, mikor találkozik a fogalmatlan, kamionok közül 80-nal belsőbe vakon besoroló nyugdíjas a sietős burzsujjal, akinek mindenkinél fontosabb, hogy hamar a balatoni nyaralójában legyen. Nem véletlenül van olyankor annyi baleset. Pedig az egyik legegyszerűbb autópályás közlekedni, pár alap szabályt kell figyelni és megfelelő tempót választani.

Én Török- és Spanyolországban voltam úgy, hogy nagyon örültem, hogy nem én vezettem. Gyakorlatilag nem láttam rendszert a közlekedésben. :)

A rossz megítélésben szerintem vastagon benne van, hogy az ember észre sem veszi a 100 autóst, aki normálisan közlekedik, csak azt a pár hülyét, aki nem. Sokan hajlamosak mindenkit hülyének nézni, aki gyorsabb vagy lassabb, mint ő. Ha valaki pont a megengedett sebességgel halad, azt utolérni csak a gyorshajtók fogják, ő pedig csak a tötymörgőket fogja utolérni, tehát mással nem is találkozik az úton.

2021. jan. 29. 16:24
 6/11 anonim ***** válasza:
81%

Ha magát a kultúrát kérdezed, akkor rengeteget kellene fejlődnie.

6 éve élek Ausztriában, azóta megtanultam türelmesen, nyugodtan, előzékenyen, elnézően, és szabályosan közlekedni. (igen előtte ezek nem feltétlen voltak a tulajdonságaim) Persze ehhez az alapokkal kell kezdeni, nem rohan mindenki a pénze után, kevesebb stressz, több udvariasság.

Itt ha nincs zebra csak valaki áll az út szélén, hogy át akar menni, már megállnak az autók, és átengedik. (persze nem nagy városban) Magyarországon megállok a zebránál, és meglepődik a gyalogos, hogy át akarom engedni.

2021. jan. 29. 16:49
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Átlagos, Budapesten és nagyvárosainkban rosszabb, máshol jobb.
2021. jan. 29. 16:57
 8/11 anonim ***** válasza:

Világviszonylatban a jobb felén helyezkedik el a dolognak, bár lenne még mit javítani...

Általánosságban elmondható, hogy dél-kelet felé haladva egyre inkább csak tájékoztató jellegű a KRESZ, nálunk még jó, de törököknél meg már dodzsem.

2021. jan. 29. 17:19
 9/11 anonim ***** válasza:
33%
Én úgy fogalmaznék, hogy elfogadható. Sok a hülye, de sok a normális is. Budapesten rosszabb a helyzet, mint máshol, de itt is elviselhető.
2021. jan. 29. 17:27
 10/11 Tubarózsa ***** válasza:
100%
Nekem nincs különösebben bajom vele... amennyire "ellenségesek" vagyunk egymással az utakon, ugyanugy segítünk is egymásnak(márc 15ei havazás pl). Buszos vagyok, azt megfigyeltem, hogy lakott területen belül szinte könyörögnöm kell, hogy kiengedjenek a megállóból; lakotton kívül általában max a harmadik autós már enged. Sáv váltásnál is többnyire segítenek, főleg autópályán. Más országban nem közlekedtem, így viszonyitási alapom nincs. Berlinbe voltam 1x, de csak jöttem-mentem. Összeségébe azért akad bőven tahó itthon, de szerintem elfogadható a közlekedésünk. Anno friss jogsisként tanultam apumtól (amit máig tartok buszosként és személyautósként is) mindig légy határozott(tűnj annak) még ha nem is vagy az! Hülyék mindig is voltak, vannak, lesznek...xarni rájuk ;)
2021. jan. 29. 18:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!