Mi történik, ha városba veszünk dízelt?
Benzinessel szemben a dízel városban:
- nagyobb szmogot csinál
- folyton eldugul(hat) a részecskeszűrője, mert nincs ideje regenerálni
- a jellemzően nagyobb motorok miatt lassabban melegszik be, ezért többet megy hidegen, ergo gyorsabban kopik
- elég szép tekinteteket fog magához vonzani amikor néha a belváros közepén odafingik az útra egy fekete koromfelhőt kigyorsításnál (nem gyakori, de megtörténik)
Nem gazdaságos? De, kevesebbet fogyaszt lámpától-lámpáig is.
Szervizköltség magasabb? Mitől lenne? Nem kell bele sokkal több olaj, szűrők nem drágábbak, stb. Ha szerelési költségre gondolsz, benzinessel ugyanúgy befürödhetsz. 30 éve van dízel a családban, egyszer sem kellett motort szereltetni.
Nagyobb szmogot csinál? Euro 4 utániak nem.
Folyton eldugulhat? Remélem tudod, hogy most már benzinesekben is van részecskeszűrő. Nem a városi használattól tömődik el, hanem ha sokszor mész rövid időkre, ha egyszerre 40 perceket mész, nem lesz vele semmi gond. Illetve lehet kényszerített regenerációt indítani.
Lasabban melegszik? Volt benzinesem, de a dízelem, bár +400ccm, jóval hamarabb melegszik be. Ezt egyébként több típusnál is tapasztaltam.
Erősen füstölni benzines is tud. A motor műszaki állapotától függ, nem üzemanyagtól.
Szóval értem én a városi mende-mondákat, de a tapasztalat nem igazolja.
Régebbi gyártmányt kell venni amibe még nincs DPF (VW 1.9 TDJ, PDTDI, kisebbekbe 1.4 PDTDI például nagyon jó motorok) illetve be kell tartani pár alapvető szabályt
legkésőbb 10e km-nél olajcsere
hidegen nem padlózni, hidegindítás után picit járatni (melegbe se árt neki 20-30mp a turbó miatt)
illetve ha nagyobb terhelésen ment akkor leállítás előtt is kicsit járatni
Így a turbóra se lesz gond.
Fogyasztásra pedig városba is messze veri a benzinest.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!