Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vezérműszíj szakadás után...

Vezérműszíj szakadás után nektek mi lett? (Vezérműlánc is jöhet)

Figyelt kérdés
Elszakadt a vezérműszíjam útközben. Állítólag megjavítják, bár még nincs kész. Nektek mi lett?

2021. jan. 8. 20:33
A kérdező szavazást indított:
Tökéletesen megjavult.
Megjavult, de utána már nem olyan jó.
Motorcsere, Roncstelep.
17 szavazat
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
22%
Ez attól függ, hogy milyen motor van benne. Valamelyiknél a vezérműszíj időzíti a szelepeket, ha elszakad, összetöri a szelepeket és dugattyúkban is kárt tesz. Másik típusúnál nem így működik és olcsón megúszod.
2021. jan. 8. 21:31
 2/13 anonim ***** válasza:
53%

Bocs, nincs ilyen tapasztalatom, csak érdekel.

Milyen motor, és (tudomásod szerint) mikor volt utoljára cserélve?

2021. jan. 8. 21:51
 3/13 mindentudó99 ***** válasza:
24%
Még szinte gyerek voltam. Szüleim ócska Fiat ritmójával jöttünk haza koncertről. Aztán annyi. Leállt. Még tapasztalatlan voltam . A biztonság kedvéért még meg is hùzattuk hátha beindul. Pár szelepet összevert. Azt hiszem javìtották cserélni nem kellett csak esztergálták.
2021. jan. 8. 22:13
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Ja!

Szelephibát mindig csak esztergával javítunk. :D

2021. jan. 8. 22:25
 5/13 mindentudó99 ***** válasza:
18%
Volt későb egy saját kocsim. Azt egyenesen a mèh telepre vittem mikor elszakadt a szìj.
2021. jan. 8. 22:26
 6/13 anonim ***** válasza:
72%
Miért nem az esztergályoshoz? :)
2021. jan. 8. 22:42
 7/13 anonim ***** válasza:
56%
Eddig amelyikről tudok ismeretségi körben, az mind beindította a hengerfej önmegsemmisítő funkcióját. De valaki még ezt is tudta fokozni. Drága a tréler, vontassuk... csak ha már rég volt az a műszaki ismeret oktatás, akkor ugye elfelejtjük, hogy mi az a fékszervó, és mitől működik. Telibe verte a vontató autót, és teljesen lebontotta a saját elejét a motorig.
2021. jan. 8. 23:11
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ milyen motor, nincs általános recept. Lehet hogy csak új szíj és kész. Meg az is lehet, hoyg a szelepek belevertek a dugattyúkba, elgörbültek a szelepszárak, a hajtókarok, sérült ennek következtében a hengerfal, stb. Ez esetben teljes blokk és hengerfej felújítás. Ha gyakori autótípusról van szó, ez esetben majdnem biztos hogy olcsóbb egy komplett bontott motort venni és kicserélni.

Nekem a lánc nem szakadt el, csak durván megnyújt. Mikor indítottam az autót olyan hangja volt az össze-vissza csapódó láncnak, amíg a hidraulikus feszítő sem feszítette, mintha kalapáccsal vernék belülről a blokkot. Menet közben alacsony fordulatszámon is néha ez előjött. Olyankor a kuplungot kinyomtam, adtam egy nagy gázfröccsöt és átmenetileg elhallgatott, mentem tovább. Mivel garanciális volt még az autó, kicserélték a szettet. Azóta jó, más még nem sérült. Azóta imádkozom, hogy ez a gyári szett pár tízezer km-nél többet kibírjon. Vagy ha nem bírja ki ugyanúgy, akkor megint még garanciaidőbe essen.

2021. jan. 9. 08:14
 9/13 mindentudó99 ***** válasza:
#6 De okos vagy írtam hogy szinte mèg gyerek voltam. Erre emlékszem. Szerelő ilyesmit mondott ennyi.
2021. jan. 9. 09:43
 10/13 A kérdező kommentje:

Kedves #2!

Egy Opel astra G. Z14XE motorral. Kb. 70e től ment a szíj és kb 150e-nél szakadt el majdnem pontosan 7 év után. Tudom, mert én cseréltettem. Az akkori szíj kb 70e/10évet ment. (Az nem szakadt el)

Elvileg 90e/6évet szabadott volna mennie papíron, úgyhogy attól tartok az én hibám. Bár pechem van, mert éppen észrevettem, hogy elmaradt. 1 héten belül mentem volna cseréltetni. Az ördögbe! :)

Dayco szíj volt. Nekem nem mond semmit, de a szerelő és tréleres hangos egyetértéssel szidták. Szerintük a Continental a szuper.

2021. jan. 9. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!