100km/h-nál kb 100 méter fékút az rossz?
Ma kipróbáltam, nem hiteles, de amint elhaladtam 100al egy útszélét jelző oszlop mellett satuztam és úgy attól számítva a másodiktól álltam meg, az kb. 100 méter a kettő, ugye?
Ford Fiesta mk4 nincs benne abs.
Képlet: d = s² / ( 250 * f )
d = féktávolság méterben
s = sebesség km/h
250 = állandó
f = súrlódási együttható kb. 0,8 száraz úton és 0,1 jégen
d = 100 * 100 / (250 * 0.8) = 50m
50 méter max, ami normális. Modern auto előbb is megáll száraz úton átlag gumival.
Most azért szutyok idő van. 1.5xel lehet számolni. 75 méter esőben jónak számít.
Biztos jól mérted a távot?
Mérd meg 25km/h esetén (GPS segít) aztán 16al szoroz meg, az lesz 100on. Szorozd 4el, az lesz 50en. 27szerese lesz 130on.
Méréshez kell egy oszlop, vagy terep tárgy, egy okos telefon GPS-szel és mobil nettel, egy üres hely, ahol van kB 50 méter egyenes és egy 5 méteres mérőszalag.
25el (25^2)÷(250×0.8) = 312 cm kell legyen.
Valószínűleg nem 50 m, hanem 25 m volt az oszloptávolság, és akkor 50 m-es volt a féktávod.
Ha az első oszlop vonalában már megkezdted a fékezést, akkor reakcióidő alatt megtett úttal nem kell számolni, vagyis a megállásig megtett táv a fékút.
Ha 100 km/h sebességnél a fékút 100 m, akkor a lassulás 3,858 m/s².
Ha 100 km/h sebességnél a fékút 50 m, akkor a lassulás 7,716 m/s².
Műszaki követelmény szerint legalább 6,43 m/s² lassulásértéket kell elérni; persze, megfelelő tapadású útfelületen.
A 3,58 az kb a vonatok maximális lassulása.
Nekem a szakértő 60-mt nézett ki a táblázatából 100-ra egy balesetem alkalmával, és ennyit mértek a rendőrök. Igaz ott kitört a kocsi hátulja és a végén keresztben sikerült megállni.
Pontosabb értéket kapsz és talán egyszerűbb is ha fékpadon beméreted. A fékek közötti fékhatás eltérést, kézifékedet is megmérik pontosan és tudni fogod, hogy jó-e vagy sem.
Laikusként belegondolva, ezek az oszlopok nincsenek túl közel az út mellett. Ha vészfékezéssel két ilyen oszlop mellett is elhaladtál, az nem kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!