Emelkedon lehet így indulni?
Kis teljesítményű benzinest vezetek.
Féken a labam emelem fogaspontig a kuplungot, de amint elengedem a féket már le is fullad a terhelesre amíg a gázra lépek.
Úgy belefér hogy nem Engedem teljesen fogaspontig, és azt a pár centit már gaz adás közbe engedem? Nyilván így lesz minimális visszagurulas de nem vészes.
Kéziféket nem lehet használni mindig pl elsőbbségadás tábla ahol csak egy pillanatra állsz meg

Mindig lehet használni a kéziféket.
Semmivel nem tart tovább, annál mintha visszagurulva bénázol.

Ha kézifék nélkül akarsz elindulni, akkor nemhogy "lehet", de kell is. Hisz te magad mondtad, hogy ha fogáspontig emeled a kuplungot, akkor lefullad, ami nyilván nem jó. A fogáspontot még álló autónál választod (fékezed), de aztán amikor elengeded a féket és az autó elindul(na) hátra, akkor az a fogáspont nem tudja azt megtartani, ellentétes erők hatnak és lefullad a motor. Szóval igen, nem szabad fogáspontig engedni a kuplungot. Fékről leugrasz és utána gáz+kuplung.
De igenis kézifékkel kell indulni. Volt itt pár napja egy hasonló kérdés, ahol levezettem a biztonsági és műszaki okait, hogy miért kellene mindenkinek kézifékkel indulni. Sokan azt hiszik attól ők menők és überkirály sofőrök, mert eltudnak indulni kézifék nélkül, de kb. mindenki képes erre, akinek egy kicsike gyakorlata is van, a full kezdőknél meg nem nagy dicsőség jobbnak lenni. De aki értelmes, az nem ezzel fog jampizni, hanem igenis behúzza azt a rohadt kézit. Részletesebb leírásomat, ha kíváncsi vagy, e kérdés alatt találod, a 6-os válasz: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__10..

Gyakorolni kell, nekem is kis benzines van, 1.5 eves jogsival.. Elejen nekem is csak ugy ment, h porgettem a motort mint allat :D
Most mar erzem a jatekot a fek-kuplung, es megfelelo merteku gazadas kozott, hogy ne fulladjak le, de ne is porgessem a motort. Sokat gyakoroltam, kihalt uton, emelkedon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!