Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Majdnem baleset?

Majdnem baleset?

Figyelt kérdés
Múltkorjában baleseteztem egy rendőrautóval mert nem vett észre és belém jött,a napokban pedig egy mentőbe csúsztam bele majdnem mert főúton hirtelen megállt mivel egy ember belecsuszott az árokba és segíteni akartak..Megállt az út közepén én jöttem mögötte 70-80-al körülbelül és fèkeztem időben viszont csúszott az út és ezért jobbra kellett rántanom az autót hogy ne menjek bele a hátuljába..a tükröm így is neki ért a mentőautónak megálltam és vissza mentem hogy nézzük meg lett e baja a mentőautónak a mentős azt se tudta hogy miről beszélek észre se vették hogy majdnem beléjük csúsztam..Napi szinten 500km-ert vezetek ami nyilván nem olyan Ördöngős de civil autósokkal mèg sosem jártam így (nyilván van a tirpák fajta sofőr akit nem érdekel ha össze tör a lényeg hogy haladjon)De én már szinte fèlek a vezetéstől az ilyenek miatt...De egyáltalán normális dolog az hogy egy főúton pont egy kanyarba megáll a mentő az út közepén és kibassza a villogoját de arra nem figyelnek hogy jelen esetben én pont mögöttük közlekedtem és szar látás és útviszonyok közt fogja magát és lefèkez megáll az úton hogy semmilyen irányból ne tudj elmenni mellette és közben észre sem vesznek hogy majdnem nekik megy az ember??Bennem már kettős érzések vannak hogy nem is kéne vezetnem mert a végén nem szállok ki az autóból...Nem vezetek rosszul véleményem szerint és figyelek másokra állandóan segítek úgymond a kozlekedőknek és ilyen eszembe se jutna hogy miközben valaki jön mögöttem ráfèkezzek és megálljak mert nyilván én lennék a hibás..Mi a véleményetek erről volt már hasonló veletek vagy csak én vagyok ekkora szerencse csomag?

2020. dec. 15. 19:40
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Leírtad a lényeget: " szar látás és útviszonyok közt". Nem tartottál megfelelő követési távolságot, minden más csak blabla.
2020. dec. 15. 19:45
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Biztosan te is tanultad, csak rég volt. Úgy kell haladnod, hogy a féktávolságod ne legyen nagyobb, mint az előtted belátható út. A te feladatod eldönteni, hogy adott útviszonyok esetén ez milyen sebességet jelent. Mi van, ha a kanyarban egy kamion áll keresztben? Meg kell tudnod állni! Ettől még lehetett szabálytalan a mentős, ezt innen nem tudom megmondani.
2020. dec. 15. 19:46
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

"27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni."

Sajnos gyakran előfordul, hogy rosszul választják meg a követési távolságot, úgy tűnik te is beleestél ebbe a hibába.

2020. dec. 15. 20:12
 4/10 A kérdező kommentje:
Persze a követési távolság,aláírom lehet hogy én sem mèrtem fel rendesen a távolságot de volt köztünk kb 4-5autonyi legalább szóval nem is mentem a seggébe viszont mivel ő megállt hirtelen aránylag nagy sebességről nekem eközben érzékelnem kellett hogy mi is történik valójában,ez meg is történt,és ha nem csúszik az út simán megállok mögötte de mivel csúsztam így inkább hagytam a fékezést mert csak én is az árokba kötök ki ezért inkább kisebb fekezesekkel lelassultam és kikerültem jobbról...És nyilván én is figyelmetlen voltam bár én kihoztam belőle a legtöbbet amit tudtam de viszont szerintem az sem normális hogy nem vesznek észre egyáltalán..akkor mi alapján döntött ő úgy hogy megállhat ha azt sem tudta jön e valaki mögötte...De egyébként igazatok van nem voltam én sem eléggé óvatos,köszönöm a válaszokat.
2020. dec. 15. 20:13
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"akkor mi alapján döntött ő úgy hogy megállhat"

Az alapján döntött így, hogy a kölcsönös bizalomra épülő KRESZ alapján BÍZOTT benne, hogy a mögötte jövő megfelelő követési távolságot tart. Nehogy már az elöl menő ne fékezhessen indokolt esetben egy neki megfelelőt, csak azért, mert a mögötte jövő esetleg balfék.

2020. dec. 15. 20:17
 6/10 A kérdező kommentje:
Jolvan nem kell egyből durrogni szerintem normálisan is lehet írni...Itt mindenki tökéletes és semmi baj nem érheti...Na mindegy azért köszönöm a "kedves" válaszokat.Majd nehogy egyszer rátok is rátok fèkezzen valaki egy megfelelőt.Bár mondjuk tudom,ti veletek ilyen véletlen sem fordulhat elő :)
2020. dec. 15. 20:22
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

4-5 autónyi távolság az kb. 20 méter. 70-80-nál másodpercenként kb. 20 métert teszel meg. Tehát 1 másodpercnyire követted, holott minimum 2 másodperc lenne a biztonságos, ilyen szar időben inkább 3.

Azt innen nem tudjuk megítélni, hogy mennyire volt veszélyes vagy indokolt a mentős hirtelen fékezése. A mentősök is emberek, hibázhatnak.

Az sem biztos, hogy jó ötlet volt, hogy nem teljes erőből fékeztél. Egy ABS-es autónak nem blokkolnak a kerekei, tehát fékezés közben is irányítható marad.

2020. dec. 15. 20:34
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"Mi a véleményetek erről volt már hasonló veletek vagy csak én vagyok ekkora szerencse csomag?"

A véleményét már leírta pár ember, én is csak osztani tudom: Az út- és látásiviszonyoknak megfelelően kell mind a sebességedet, mind a követési távolságot megválasztani. Ezt te helytelenül mérted fel, majdnem balesetet okoztál.

Normális esetben a dolog itt véget is érne. Te megkönnyebbülsz, hogy megúsztad, nem csúsztál rá az út szélén fekvő emberre, nem csattantál bele a mentőbe és okoztál több embernek sérülést, satöbbi. Átgondolod, mit hibáztál, tanulsz belőle és többé ilyen nem fordul elő. Mindenki heppi.

Ez lenne a normális eset.

Ehelyett te hibáztatsz mindenkit a mentőstől az időjáráson át az árokba csúszott emberig, talán még az édesanyját is beleértve. Keresed a kibúvót, próbálod megmagyarázni, miért cselekedtél te helyesen és miért mindenki más vétkezett.

Többen is egybehangzóan vélekedtek az esetről, de ahelyett, hogy elfogadnád a véleményüket, elkezdesz személyeskedni, kötözködni, visszatámadsz, hogy bezzeg ők mind szentek biztosan...

Nem érzed, hogy mennyire gyerekesen viselkedsz?

Próbálj egyszer az életben felnőttként felelősséget vállalni a tetteidért! Nézz szembe a valósággal, fogadd el, hogy te sem vagy tökéletes, hibáztál. Nem fog tőle összeomlani a világ.

2020. dec. 15. 21:38
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező is tipikus paraszt sofőr.

Aki azt hiszi, ha kimegy az útra onnantól mindig minden estetben neki van elsőbbsége, és mindig mindenki csak "akadály" az úton. És mindenki csak azért van, hogy őt feltartsa a jogosnak megítélt haladásában.

Aztán mikor kiderül, hogy ugyan neki is vannak ám kötelességei és a másik autósnak is jogai, akkor átmegy anyázó stílusba...

2020. dec. 15. 22:01
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Á igen, egy újabb klasszikus GyK kérdés.

Kérdező másokat hibáztat maga helyett. Válaszolók teljesen normális hangnemben leírják, hogy a kérdező volt a hibás. Kérdező megsértődik és játsza a mártírt.

Ezért járok én ide. :D

2020. dec. 16. 06:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!