Többsávos útról jobbra lekanyarodva elsőbbséget kell adnom?
#10 Olyankor van külön lámpája is, vagy a telezöld nem is rá vonatkozik.
Mostmár én is kíváncsi vagyok a helyszínre.
Amit írsz a 10-ben az nem lehetséges. Ellenkezik a KRESZ szabályaival, nem lehet így kitáblázni.
Az Elsőbbségadás kötelező, Állj! Elsőbbségadás kötelező tábla a keresztező forgalomra vonatkozik.
Akkor kellene csak a szemből érkezőnek elsőbbséget adni, ha ilyen kiegészítő tábla van a stop, vagy macisajt alatt. Enélkül nem.
Meg természetesen a kanyarodó főútvonal esetén.
Ha csak a tábla magában áll, akkor soha nincs elsőbbsége a balra kanyarodónak.
#11#
Természetesen olyankor a telezöld nem érvényes a helyzetre, már a lámpa előtt elkanyarodott (esetleg éppen piros lámpa előtt - megteheti).
A leírásból nem derül ki fontos részlet.
#12 Ilyenre gondol a 10:
Ilyenkor a lámpák nem vonatkoznak a jobbra kanyarodóra, és elsőbséget kell adniuk a balról érkezőknek.
#14: Igen, erre gondolhatott és én is. Ennek van olyan verziója is, ahol nincs is külön kanyarodó sáv, hanem az egyenesen menőből kanyarodik jobbra közvetlenül a lámpa előtt:
[link] ,19.0137779,3a,75y,65.48h,89.36t/data=!3m6!1e1!3m4!1sX7dGfkJW_2BvQ_klE1qFkw!2e0!7i13312!8i6656
Itt ugyan láma nincs, de ez is egy olyan kereszteződés (úttorkolat), ahol a jobbra kanyarodónak kell elsőbbséget adni a balra kanyarodó részére.
Nem lehet kijelenteni azt, hogy a jobbra kanyarodó elsőbbséget élvez a balra kanyarodóval szemben, az csak akkor igaz, ha nincs erősebb szabályozó, mint a szabály - a tábla erősebb, a lámpa a táblától is erősebb szabályozó, a rendőri forgalom irányítás esetén pedig a lámpát is figyelmen kívül kell hagyni (ami sok közlekedő rémálma, ha működő lámpáknál rendőr irányít)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!