Mi a különbség a lóerő és a nyomaték között?
Mindig ködös magyarázatokat találok/kapok, mintha mindenki sejtene valamit, de senki sem tudná pontosan. Azt tudom, hogy a lóerő az üzemanyag égése során keletkezik, de honnan jön a nyomaték? A nyomatékgörbe mindig eltér a lóerőgörbétől, más fordulaton jelentkezik a maximuma, ha veszünk két azonos erejű motort eltérő nyomatékkal, milyen különbség okozza az eltérést?
Milyen vezetésbeli különbség van egy kevesebb lóerejű, nagyobb nyomatékú, és egy nagyobb lóerejű, kisebb nyomatékú autónál?
Az érthetőség és egyszerűség kedvéért maradjunk kizárólag a benzines autók példájánál.
"Az érthetőség és egyszerűség kedvéért "
Ez végül is alapvetően fizika. A lóerő a teljesítmény (jelenleg már nem szabványos) mértékegysége, ami egyenes arányban van a nyomaték és az adott fordulatszám szorzatával.
Egy belsőégésű motor nyomaték-, és teljesítmény karkterisztikája eltér egymástól, a sebességváltókat is erre méretezik.
A benzines motor legjobban a max. nyomatékhoz és a max. teljesítményhez tartozó fordulatszám tartományban "húz" jól, és ide esik a minimális fajlagos fogyasztáshoz tartozó fordulatszám is.
Nehéz ezt így leírva elmagyarázni, de értem a problémádat.
Ha tudok segíteni, írhatsz privátban.
Köszi a válaszokat! Kár, hogy a linkben elavultak a képek, de így is nagyon hasznos volt!
Mindenkinek járt a zöld kezecske!
Utolsónak:
Nem fordítva akartad írni? Egy traktor, ami eleve vontatásra van kitalálva, igen nagy nyomatékkal rendelkezik, ám kevés lóerővel. Bár lehet, hogy én tudom rosszul.:)
Laposabb a dízel nyomatéki görbéje, emiatt sokkal szélesebb fordulatszám tartományban "él" a motor.
A tuningolt motorokkal pont az a baj, hogy kis fordulatszám tartományban adnak nagy nyomatékot, ezt a magasabb üzemi fordulatszámmal kompenzálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!