Az autóban mi villogtatja az irányjelzőt?
Nem három, hanem négy ellenállás... és akkor még nem számoltad bele azt, amelyik a relét meghuzatja.
Csak az ír le ilyen egyszerűen egy megoldást, akinek fogalma sincs, igazából mi van benne. Csináld már meg úgy azt a "csak 2 tranziszzor..." áramkört, hogy kétszeres sebességgel villogjon, ha az izzók valamelyike kiég. És ugyanúgy 90/perc legyen a villogás frekvenciája +60 és -30 fokon is.
Hát persze hogy csak "két tranzisztor" az egész.
Kedves kötözködő 4-es!
Nem azt írtam, hogy az autóban pontosan az az elektronika van, amit mi állítottunk össze általános iskolában! Nem írtam ilyet!
Csak ismételni tudom magamat: nem egy bonyolult elektronika egy villogó! HÁROM darab ellenállás volt abban, amit mi készítettünk. Több mint 20 éve volt, de arra is emlékszem, hogy a két szélső volt 2,2 KOhmos, a középső kisebb, talán 0,85-ös. Egy 200Ft-os kínai bicikli lámpába is beszerelik. Tehát se nem drága, se nem kell Nobel-díj ahhoz, hogy ilyet megalkossanak. És még mielőtt megint ki lesznek forgatva a szavaim, nem azt írtam, hogy az autóban biciklimámpa van!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, de ne veszekedjetek, kérlek!
Ezt találtam:
Valójában egy kistraktort újítok fel, amivel soha nem mentek közúton (nem is fognak), és minden elektromos kábel hiányzik belőle, kivéve a motor indításához szükségeseket (meg a kürtöt :), de azért szeretném, ha működnének a lámpák is rajta, köztük az irányjelző és az elakadásjelző. A fenti linket találtam, és azzal az eszközzel gondolom meg lehet oldani az irányjelző villogtatását. Azt nem tudom, hogy erre közvetlen ráköthetem-e az izzókat, vagy kell még egy relé, amit ez a dolog kapcsolgat, de arra úgyis rájövök majd élesben.
Amit még nem értek egészen, hogy a 3 láb közül melyik micsoda. Gondolom kettőre megy az akku "+" és "-" sarka, a harmadik és a "-" közé meg be lehet kötni az izzókat (vagy az izzókat kapcsoló relé(ke)t). De melyik láb melyik? Ebben tudnátok segíteni? (Persze lehet, hogy adnak hozzá leírást, amiből kiderül...)
Kedves "háromellenállásos".
A két tranzisztoros astabil multivibrátorban négy ellenállás van. Két bázisellenállás, és két kollektorellenállás, a két kondenzátor pedig az egyik tranzisztor bázisát köti össze a másik kollektorával, és viszont. Nem feltételezem, hogy a villogtatott LED-et ellenállás nélkül kötöttétek be a kollektorkörbe. Arról nem tehetek, hogy rosszul emlékeszel, a kapcsolás csak négy ellenállással működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!