Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az autóban mi villogtatja az...

Az autóban mi villogtatja az irányjelzőt?

Figyelt kérdés
Mi szabja meg a villogás tempóját?
2020. szept. 22. 13:38
 1/8 D. Brasco ***** válasza:
88%
Attól függ....hogy mennyire régi a technika.A mai autokban mar mindben processzor meg computer vezérli.....a regebbiekben villogó automata volt.....
2020. szept. 22. 13:50
 2/8 anonim ***** válasza:
61%
Villogó elektronika nem egy nagy dolog. Általános iskolai technika órán is gyártottunk ilyet a 90-es években. 2 tranzisztor, 2 kondenzátor, 3 ellenállás. Kb ennyi.
2020. szept. 22. 14:51
 3/8 anonim ***** válasza:
37%
Ja és a villogás tempóját az ellenállások értéke szabja meg.
2020. szept. 22. 14:52
 4/8 anonim ***** válasza:
0%

Nem három, hanem négy ellenállás... és akkor még nem számoltad bele azt, amelyik a relét meghuzatja.

Csak az ír le ilyen egyszerűen egy megoldást, akinek fogalma sincs, igazából mi van benne. Csináld már meg úgy azt a "csak 2 tranziszzor..." áramkört, hogy kétszeres sebességgel villogjon, ha az izzók valamelyike kiég. És ugyanúgy 90/perc legyen a villogás frekvenciája +60 és -30 fokon is.

Hát persze hogy csak "két tranzisztor" az egész.

2020. szept. 22. 17:50
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kötözködő 4-es!

Nem azt írtam, hogy az autóban pontosan az az elektronika van, amit mi állítottunk össze általános iskolában! Nem írtam ilyet!

Csak ismételni tudom magamat: nem egy bonyolult elektronika egy villogó! HÁROM darab ellenállás volt abban, amit mi készítettünk. Több mint 20 éve volt, de arra is emlékszem, hogy a két szélső volt 2,2 KOhmos, a középső kisebb, talán 0,85-ös. Egy 200Ft-os kínai bicikli lámpába is beszerelik. Tehát se nem drága, se nem kell Nobel-díj ahhoz, hogy ilyet megalkossanak. És még mielőtt megint ki lesznek forgatva a szavaim, nem azt írtam, hogy az autóban biciklimámpa van!

2020. szept. 22. 18:12
 6/8 anonim ***** válasza:
Ufok!
2020. szept. 22. 20:03
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, de ne veszekedjetek, kérlek!

Ezt találtam:

[link]

Valójában egy kistraktort újítok fel, amivel soha nem mentek közúton (nem is fognak), és minden elektromos kábel hiányzik belőle, kivéve a motor indításához szükségeseket (meg a kürtöt :), de azért szeretném, ha működnének a lámpák is rajta, köztük az irányjelző és az elakadásjelző. A fenti linket találtam, és azzal az eszközzel gondolom meg lehet oldani az irányjelző villogtatását. Azt nem tudom, hogy erre közvetlen ráköthetem-e az izzókat, vagy kell még egy relé, amit ez a dolog kapcsolgat, de arra úgyis rájövök majd élesben.

Amit még nem értek egészen, hogy a 3 láb közül melyik micsoda. Gondolom kettőre megy az akku "+" és "-" sarka, a harmadik és a "-" közé meg be lehet kötni az izzókat (vagy az izzókat kapcsoló relé(ke)t). De melyik láb melyik? Ebben tudnátok segíteni? (Persze lehet, hogy adnak hozzá leírást, amiből kiderül...)

2020. szept. 23. 09:50
 8/8 anonim ***** válasza:

Kedves "háromellenállásos".

A két tranzisztoros astabil multivibrátorban négy ellenállás van. Két bázisellenállás, és két kollektorellenállás, a két kondenzátor pedig az egyik tranzisztor bázisát köti össze a másik kollektorával, és viszont. Nem feltételezem, hogy a villogtatott LED-et ellenállás nélkül kötöttétek be a kollektorkörbe. Arról nem tehetek, hogy rosszul emlékeszel, a kapcsolás csak négy ellenállással működik.

2020. szept. 23. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!