Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A motorosok miért nem kapnak...

A motorosok miért nem kapnak bírságot?

Figyelt kérdés
Lakott területen 60as táblánal haladtan egy irányonként 2sávos úton. Beismerem, hogy annyiban vétkes voltam, hogy a belső sávban haladtam a jobbratartás helyett. Mögöttem egy motoros jött egy ideig, szintén a belső sávban, majd jobbról megelőzött legalább 90el,ott ahol 60as tábla volt! A motoros mögött egy rendőrautó volt és a manőver után szírénázni kezdett. Először azt hittem, hogy a motoros után ered, de mivel nem előzött meg, rájöttem, hogy nekem szól a jelzés. Kaptam is a birságot a jobbratartás elmulasztása miatt, és arra a kérdésre, hogy a motorost miért nem vonja felelősségre csak felgmán annyit válaszolt, hogy nem követett el szabálysértést, és ne foglalkozzak vele.

2020. szept. 11. 05:48
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Ahogy a bizalmi elv is, mégis elveszed a gázt, ha látod, hogy valaki esélyes, hogy nem adja meg az elsőbbséget.
2020. szept. 11. 09:40
 12/21 anonim ***** válasza:
46%

"36. §

(4) * Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos."

Ebből az egy bekezdésből minden lényeges kiderül:

- Te akadályoztad a gyorsabban haladó motorost, tehát szabálysértést követtél el.

- A motoros szabályosan haladt el jobbról.

2020. szept. 11. 09:45
 13/21 anonim ***** válasza:
40%

Te nem vagy tisztában az akadályozás fogalmával.

Akadályozás ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti.

Hangsúly a kényszerítésen!

Az nem kényszerítés, hogy haladok a megengedett sebességgel és valaki bevágódik mögém. Az a kényszerítés, amikor szlalomozok, büntetőfèkezek előtte.

2020. szept. 11. 09:54
 14/21 anonim ***** válasza:
58%
#13: Erre azt tudom írni, amit már korábban említettek. Nincs jogod elbírálni, hogy ki mennyivel megy, nincs hitelesített sebességmérő az autódban. Tehát ha látod, hogy a mögötted jövő gyorsabban halad, akkor - ilyen esetben - ki kell takarodnod a külső sávba, ilyen egyszerű.
2020. szept. 11. 10:06
 15/21 anonim ***** válasza:
67%
Akkor te takarodj ki. Én ismerem a kreszt és aszerint járok el.
2020. szept. 11. 10:10
 16/21 anonim ***** válasza:
58%
A kérdező is ezt hitte, meg is kapta a bírságot a rendőrtől...
2020. szept. 11. 10:20
 17/21 anonim ***** válasza:
30%
A valódi rendőr pedig eldöntötte, hogy az önkéntes rendőr, vagy a motoros járt el szabályosan.
2020. szept. 11. 10:22
 18/21 anonim ***** válasza:
47%

Az "autósok" miért nem kapnak bírságot? Múltkor mentem a Vajda Péter úton, sor elején, mivel motorosként mindig betartom a KRESZ-t és mögöttem mindenki 10-20-szal gyorsabban akarna menni. 2-vel mögöttem volt egy civil rendőrskoda, korábban láttam az ablak mögötti szirénát, mögöttem meg egy "autós" volt. Az "autós" megunta, hogy szabályosan 50-52 környékén tötymörgök és záróvonalon keresztül megelőzött, utána pár másodperccel már nagyjából 80-nal mehetett, pillanatok alatt eltűnt szem elől. A mögöttem lévő civil rendőr pedig nem eredt utána. Hát hol az igazság :O

(szarkazmus volt a részemről, amivel arra próbáltam utalni, hogy csak a butuska emberek általánosítanak ily módon.)

2020. szept. 11. 10:39
 19/21 anonim ***** válasza:
32%

"Ismerem a jogszabályt, de az egész rendszer szövetéből következik, hogy 60-as úton nem kell elengednem a 90-nel menőt."

De, el kell. Nem vagy te senki, aki eldöntheti, hogy ki mennyivel mehet. Ha nálad gyorsabban haladó jármű közelít feléd, akkor kötelességed elengedni.

2020. szept. 11. 14:39
 20/21 anonim ***** válasza:

Drága barátaim! Néhányan azt írjátok, hogy az autóban lévő sebességmérő nem kalibrált, pontos műszer. Ez igen. És ez alapján nem dönthetem el, hogy ki megy gyorsan, különösképpen ki gyorsabb a megengedettnél. Na ez is igaz.

Nos kérem szépen, ha letrafiznak, akkor hivatkozhatom erre? Mert a ti logikátok szerint igen. Rendőr bácsi, én tudom, hogy itt csak ötvennel szabad menni, én azt hittem, annyival is megyek. Tetszik tudni, a sebességmérő nem egy megbízható műszerszám, így nem is figyeltem.

A motoros nem volt akadályozva, hiszen minden gond nélkül sávot tudott váltani, és nagy sebességgel elhajtani.

2020. szept. 12. 09:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!