A motorosok miért nem kapnak bírságot?
"36. §
(4) * Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos."
Ebből az egy bekezdésből minden lényeges kiderül:
- Te akadályoztad a gyorsabban haladó motorost, tehát szabálysértést követtél el.
- A motoros szabályosan haladt el jobbról.
Te nem vagy tisztában az akadályozás fogalmával.
Akadályozás ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti.
Hangsúly a kényszerítésen!
Az nem kényszerítés, hogy haladok a megengedett sebességgel és valaki bevágódik mögém. Az a kényszerítés, amikor szlalomozok, büntetőfèkezek előtte.
Az "autósok" miért nem kapnak bírságot? Múltkor mentem a Vajda Péter úton, sor elején, mivel motorosként mindig betartom a KRESZ-t és mögöttem mindenki 10-20-szal gyorsabban akarna menni. 2-vel mögöttem volt egy civil rendőrskoda, korábban láttam az ablak mögötti szirénát, mögöttem meg egy "autós" volt. Az "autós" megunta, hogy szabályosan 50-52 környékén tötymörgök és záróvonalon keresztül megelőzött, utána pár másodperccel már nagyjából 80-nal mehetett, pillanatok alatt eltűnt szem elől. A mögöttem lévő civil rendőr pedig nem eredt utána. Hát hol az igazság :O
(szarkazmus volt a részemről, amivel arra próbáltam utalni, hogy csak a butuska emberek általánosítanak ily módon.)
"Ismerem a jogszabályt, de az egész rendszer szövetéből következik, hogy 60-as úton nem kell elengednem a 90-nel menőt."
De, el kell. Nem vagy te senki, aki eldöntheti, hogy ki mennyivel mehet. Ha nálad gyorsabban haladó jármű közelít feléd, akkor kötelességed elengedni.
Drága barátaim! Néhányan azt írjátok, hogy az autóban lévő sebességmérő nem kalibrált, pontos műszer. Ez igen. És ez alapján nem dönthetem el, hogy ki megy gyorsan, különösképpen ki gyorsabb a megengedettnél. Na ez is igaz.
Nos kérem szépen, ha letrafiznak, akkor hivatkozhatom erre? Mert a ti logikátok szerint igen. Rendőr bácsi, én tudom, hogy itt csak ötvennel szabad menni, én azt hittem, annyival is megyek. Tetszik tudni, a sebességmérő nem egy megbízható műszerszám, így nem is figyeltem.
A motoros nem volt akadályozva, hiszen minden gond nélkül sávot tudott váltani, és nagy sebességgel elhajtani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!