Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A motorosok miért nem kapnak...

A motorosok miért nem kapnak bírságot?

Figyelt kérdés
Lakott területen 60as táblánal haladtan egy irányonként 2sávos úton. Beismerem, hogy annyiban vétkes voltam, hogy a belső sávban haladtam a jobbratartás helyett. Mögöttem egy motoros jött egy ideig, szintén a belső sávban, majd jobbról megelőzött legalább 90el,ott ahol 60as tábla volt! A motoros mögött egy rendőrautó volt és a manőver után szírénázni kezdett. Először azt hittem, hogy a motoros után ered, de mivel nem előzött meg, rájöttem, hogy nekem szól a jelzés. Kaptam is a birságot a jobbratartás elmulasztása miatt, és arra a kérdésre, hogy a motorost miért nem vonja felelősségre csak felgmán annyit válaszolt, hogy nem követett el szabálysértést, és ne foglalkozzak vele.

2020. szept. 11. 05:48
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
67%
Elősziris, a motoros nem megelőzött, hanem simán elment mellettes jobbról, ami teljesen szabályos. Ők akár a busz sávon is közlekedhetnek. Másodszor pedig nem minden rendőrautóban van sebességmérő eszköz, így a gyorshajtás ténye nem bizonyítható. Harmadszor pedig csak a rendőrt tudom ismételni: ne foglalkozz mással! Vedd tudomásúl, hogy hibáztál és viseld következményét. Nyeldd le, emészd meg.
2020. szept. 11. 05:57
 2/21 anonim ***** válasza:
26%

Ekkora kamut!

Lakott területen belül nincs jobbratartási kötelezettség amennyiben tartod a forgalom ritmusát. Olvasgasd a kreszt.

2020. szept. 11. 06:01
 3/21 anonim ***** válasza:
31%

Ez egy vastag hazugság. Kitaláció. Kezdem azzal, hogy a rendőrség yutube-os csatornáján szép számmal láthatsz olyant, amiben motorosokat büntetnek.

Amiért biztosan kamu, amit írsz, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton nem kell jobbra tartanod, mehetsz a belső sávban.

Persze, ha kamionnal mentél bent, és nem azért, mert balra akartál kanyarodni, akkor az valóban nem szabályos.

2020. szept. 11. 07:15
 4/21 anonim ***** válasza:
50%
2, 3: de igen, van jobbratartási kötelezettség abban az esetben, ha hátulról nálad gyorsabban haladó jármű érkezik. A motoros gyorsabb volt, feltartotta a lassú haladással.
2020. szept. 11. 08:33
 5/21 anonim ***** válasza:
32%

Nyilván kamu.

Nincs jobbratartási kötelezettség lakott területen belül, azonban csak akkor, ha a gyorsabban haladókat ez nem akadályozza.

Te akadályoztad a motorost.

És mielőtt ráfűznél, hogy mennyit mutatott az órád, az nem hiteles mérőeszköz ilyen formában, így te nem döntheted el, hogy el kell-e engedned vagy nem, gyorsan hajt-e vagy nem.

2020. szept. 11. 08:34
 6/21 anonim ***** válasza:
Magyarországon jobbratartás elmulasztásáért büntetés? Teljesen kizárt.
2020. szept. 11. 08:50
 7/21 anonim ***** válasza:
32%

Durva tévedésben vagy. Ugyanis sosem a leggyorsabb jármű diktálja a forgalom ritmusát. Ennyi erővel ha én 120al száguldok végig a városon, akkor előttem senki sem kanyarodhat balra.

2020. szept. 11. 09:20
 8/21 anonim ***** válasza:
69%

Néhány észrevétel, hogy legyen még mit lepontozni.

A párhuzamos közlekedésre alkalmas úton nincs jobbra tartási kötelezettség.

A sebességmérő nem hiteles műszer, az igaz. De szinte mindegy. Ha az útra megengedett legnagyobb sebesség közelében járt a tempója, vagy ha az útviszonyok miatt csak lassabban volt biztonságos haladnia, akkor nincs ok az előzésére.

Annak van öt feltétele, amit akkor is be kell tartani, ha egy látszólag indok nélkül lassan haladó előzéséről van szó.

A gyorshajtó nem játszik. Ha valaki 50-es úton ötvennel, 60-as úton hatvannal, 130-ason 130-cal megy, az semmiképpen nem nevezhető indokolatlannak.

Tekintve, hogy a motoros gond nélkül sávot tudott váltani, akkor meg semmiképpen nem beszélhetünk akadályozásról.

2020. szept. 11. 09:21
 9/21 anonim ***** válasza:
24%

#8: Logikailag helyes amit írsz. Kivéve, hogy párhuzamos úton két külön sávon hlaadó járművek nem előzik egymást. Tehát az 5 feltétel sem játszik. A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mikor, milyen sebesség és út-/látási viszonyok mellett tartod fel:

36. § Párhuzamos közlekedés

(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza.

2020. szept. 11. 09:33
 10/21 anonim ***** válasza:
49%
Ismerem a jogszabályt, de az egész rendszer szövetéből következik, hogy 60-as úton nem kell elengednem a 90-nel menőt.
2020. szept. 11. 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!