Ha egy autó úgy előz ki, hogy én motorosként a saját sávom szélén állok és az autó nem megy ki a sávomból csak kicsit megkerül a sávomba, de hirtelen látok egy kátyút amit kikell kerüljek és emiatt nekimegyek az autónak, akkor az kinek a hibája?
Te vagy a hibás.
Ha autósként a másik sávban előz (vagy többsávos úton csak mellettem halad) egy másik autós, és én látok egy kátyút a magam sávjában, nem ránthatom neki a kormányt a mellettem levő autónak csak azért, hogy ne menjek kátyúba.
De itt nem erről van szó, olvasd el megint. Egy nyomvonalon haladó járművet szabad sávon belül előzni, ha van "megfelelő oldaltávolság". De ha egy kitérő manőver miatt nekimegy a kocsinak, az autó sofőrje nem tartott megfelelő távolságot, nem előzhetett volna sávon belül. Szerintem amúgy a pontos körülményektől függ, hogy a helyszínelés során kit alapítanak meg hibásnak. Szerintem legtöbbször az autó sofőrjét, habár ez az elméleti helyzet nem gyakran fordul elő szerintem, a legtöbb sofőr normális oldaltávolsággal előzi a motorosokat, főleg ha tré az út.
minden irányváltást jelezned kell
neki meg oldaltávolságot kéne tartani
szóval mindketten
Ok, de az nem irányváltoztatás, hogy a sávodon belül kikerülsz egy kátyút...
"29. § Irányváltoztatás, irányjelzés
(1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.
(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni (...)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!