Miért olyan nagy szám a dízel?
Na jó egy rövidet. Vegyünk egy átlag középkategóriás autót, egy átlag 2 liter környéki motorral szerelve. Átlagot nézek nagyon, szóval egy 2 literes dízel 6 literrel elvan, egy 2 literes benzinesnek most veszek 8 litert.
Üzemanyagárat vegyük csak 330-nak, hisz ingadozik úgy is.
100.000km alatt a dízel elfogyasztott 6000 litert a benzines 8000-ret.
2000x330 = 660.000. Ennyivel olcsóbban jöttünk ki 100.000km-en a dízellel, és azért ekkora távon nem nagyon szokott gond lenni egy dízellel, 200k-nál már 1.320.000Ft a megtakarítás. Na ebből már kijön kényelmesen egy turbo, befecskendező és mellé kettőstömegű akár 2 vagy 3 cserélése is.
És akkor az olyan apróságot nem számoltam bele mert szőrszálhasogatás lenne, hogy egy benzinesnél valahol 60-80k között egy szett gyertyát illik cserélni, az is elvisz típustól függően pár ezret, illetve, hogy a modern benzineseknél meg már szinte mindnél ugyanúgy van kettőstömegű, turbo, befecskendezés...
Nekem két ok miatt vonzóbb a diesel fiatalként. Az egyik, hogy kisebb a fogyasztása. A másik pedig, hogy könnyebb vele elindulni, mert nyomatékos, még másodikban is tud alapjáraton araszolni a dugóban rángatás nélkül.
A füst számomra nagyon nem menő, a próbaúton is figyeltem rá, hogy füstöl-e vajon az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!