Legtöbb kamionos munka miért fusiba dolgoznak? Miért nem jelentik be tbvel?
Üdv újra, első vagyok, így visszagondolva vélhetően egy picit pontosabb választ szerettél volna. Íme:)
Tegyük fel én vagyok a cég, dolgozik nekem egy darab kamionos és semmi mást nem csinálok csak áruval kereskedem (veszek valamit, és drágábban továbbadom).
Veszek valamit 1000 forintért, és eladom 1100 forintért. 100 forint a különbség.
Ezzel a 100 forinttal az történik, hogy: befizetem rögtön az ÁFÁt (27%) plusz az iparűzési adót (4%). Marad 69 forintom.
A 69 forintból, ha semmi más költségem nincs, csak a kamionos bére, és szeretném hogy a kamionos 20 forintot hazavigyen, akkor kerekítve 30 forintot kell neki kifizetnem (mert ő még befizet 15% SZJA-t és 18.5% tb járulékot). Vannak ám nekem is terheim a bére miatt, 15.5% szocho és 1.5% szakképzési hozzájárulás. Tehát az, hogy a kamionos hó végén 20 forintot hazavigyen az a cégnek 35 forintba kerül.
A 69 forintomból tehát maradt 34, ha egyéb költségem nem volt, ez az én nyereségem. Erre kifizetem a 9%-os nyereségadót, és marad 30 forintom. Ezt a 30 forintot tudom én a cégből osztalékként kivenni, 40%-os adóval, tehát a 100 forintból amivel indultam mire mindent kifizetek és a kezemben a pénz marad 18 forintom.
Ezt mind csak azért írtam le hogy értsd mennyire elmebeteg a magyar szabályozás és hogy gyakorlatilag nem éri meg semmit becsületesen csinálni.
Ahelyett, hogy a kamionos hazavinne 20 forintot, a cégnek meg ez kerülne 35-be, inkább adok neki zsebbe 27.5 forintot, ő is jobban járt, én is jobban jártam, állambácsi meg leszophat.
@2, valahogy így :)
Ugyanez a szépségipar, és gyakorlatilag bármelyik olyan kisebb cég, amelyik szolgáltatást nyújt, vagy árut vesz-elad.
Ezért szoktam nagyot nevetni, amikor "Magyarország jobban teljesít", majd a következő hír az adócsalókról szól. A kettő egy kicsit összefüggésben van egymással... csak azt nem értem, miért magas a törvényhozóknak az, hogy ha esetleg nem szopatnák szét a legálisan, adózva pénzt kereső cégeket ÉS munkavállalókat, akkor nem lenne szükség az ilyen mértékű fusizásra, több adózó -> vehetne az állam még több jachtot. :)
Melyik az a legtöbb munka amelyik ilyen?
Bevannak jelentve csak a legtöbb a minimál bérre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!