Mekkora tömeget szállíthatok "B" kategóriás
jogosítvánnyal?
11/19 A kérdező kommentje:
Már a második válaszoló írásából lejött a lényeg. Köszönòm a segítséget. De leírtam hogy megértettem!
Mégis a 6. válaszodnál azt írod hogy
" tehát az össztömeg nem a jármű össztömege hanem mindennel együtt értendő, ".
Az össztömeg nem a jármű össztömege ?? !!!.
2020. aug. 18. 20:27
Csak nekem tűnt fel, hogy forgalmi engedélyben nincs feltüntetve a jármű terhelhetősége? Meg van adva a saját tömeg és az össztömeg. Viszont a vonóhorognak valóban a terhelhetőségét szokták megadni, szerintem a kérdező összetévesztette a kettőt. Ha így van, akkor a jármű saját tömegén felül húzhat egy maximum 750 kg-os utánfutót (könnyű pótkocsi) B kategóriás jogosítvánnyal, 750 kg felettihez (nehéz pótkocsi) már B+E kategória kell. És igen, az utánfutónál is a maximális össztömeget kell nézni, nem azt, hogy üresen csak 500kg a 2 tonnás ufó.
2020. aug. 18. 20:46
Azt kifelejtettem, hogy amennyiben egy forgalmi szerint 3500 kg össztömegű járművel bármit is vontatsz, akkor a járműszerelvény össztömege meghaladja a 3500kg-ot, akkor pedig a jármű tachográf kötelessé válik.
2020. aug. 18. 20:51
#13: ez mar hatalyon kivuli szabaly. A szerelveny ossztomege nem haladhatja meg a 3,5 tonnat. Nincs mar ez a 750 kilos szabaly.
2020. aug. 18. 21:35
Megy a kavarás rendesen.
Itt van, hogy pontosan mit lehet vezetni B kategóriával:
"a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű;
b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg;
c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg."
2020. aug. 18. 21:45
Meg kellett volna tanulni a kreszt, így ne vezess.
2020. aug. 18. 22:03
18/19 A kérdező kommentje:
De a kérdésem nem pótkocsi vontatására irányúlt, hanem kisteherautora ami pl.önmagában eléri a 3500 kg-ot így B-vel vezethetõ. De a rakomány súlya itt hogy értendõ. Ha vissza olvassátok ott leírtam részletesen a kérdésem. Az össztömeg a jármu és annak megengedett legnagyobb terhelhetõsége, azaz rakományának együttes tömege egy elõzõ válaszoló szerint. Akkor mit nem értek?
19/19 A kérdező kommentje:
Tehát ha jól értem a lényeg hogy B-vel csak olyan kisteherautó vezethetõ ami rakományával együtt nem haladja meg a 3500 kg-ot.
Kapcsolódó kérdések: