Mekkora tömeget szállíthatok "B" kategóriás jogosítvánnyal?
Figyelt kérdés
Tisztában vagyok vele hogy maximum 3500 kg a megengedett legnagyobb össztömeg, de mi a helyzet akkor ha egy még B kategóriás jogosítvánnyal vezethető 3-3,5 tonnás kisteherautót vezetek, ha ennek a teherbírása pl forgalmi engedélyben bejegyzett 2500 kg? Tehát bele számít a 3500 kg-ba a rakományom is? Mert nem értem ha vezethetek 3,5 kistehert akkor nyilván nem üresen fogom, akkor pedig miért lenne engedélyezett? Javítsatok ki ha bármit rosszul tudok, de a jövőben szeretnék beruházni ilyen kaliberű autóra a munkám végett, de eddig még nem volt ilyesmivel dolgom.2020. aug. 18. 15:52
1/19 anonim válasza:
Egy 3,5tonnas kisteher az 3,5 tonna. Ami B kategoriaval vezetheto.
Amugy meg nezd meg a forgalmit: ossztomeg max 3500 kg legyen, es akkor az B kategoria.
2/19 A kérdező kommentje:
De ha maga a jármű 3,5 tonna és a forgalmiban a max terhelhetőség 2500 kg akkor ha annyira megterhelem az már 6 tonna lesz. Így is vezethető?
2020. aug. 18. 16:02
4/19 A kérdező kommentje:
Csak azért nem értem mert ha maga a jármű tömege 3,5 tonna és ezt vezethetem, akkor a rakomány nem értem hogy számít e, mert üresen ugye minek használnám, megrakva pedig max ugye 6 tonna is lehet mint írtam.
2020. aug. 18. 16:04
5/19 anonim válasza:
3500 össztömeg.
Melyiket nem érted?
a 3500 egy adott szám amitől nem lehet több. Szóval 3501-ért már bünti.
"össztömeg": annyit jelent, hogy az egész... vagyis komplett...a-tól z-ig... minden együtt.......a legelső és a legutolsó rendszám közötti.... :)
6/19 A kérdező kommentje:
Rendben, így világos, tehát az össztömeg nem a jármű össztömege hanem mindennel együtt értendő, beleértve a rakományt. Tehát maximum olyat kistehert kell választanom aminek a terhelhetősége megegyezik kb a rakományaimmal, de maga a jármű tömege annyi hogy a kettő együttesen beleférjen a 3500 kg-ba. Nagyon köszönöm a válaszokat mindenkinek és bocsánat ha hülye voltam vagy értettlen! :)
2020. aug. 18. 16:19
7/19 anonim válasza:
B kategóriába olyan autók tartoznak, amiknek a megengedett legnagyobb össztömege max. 3500 kg lehet. Ezeknek az (üres) saját tömege 2000-2500 kg körül szokott lenni. Tehát kb. 1-1,5 tonnát vihetsz B-vel.
8/19 anonim válasza:
Az össz tömeg a lényeg, a mérvadó.
9/19 anonim válasza:
" Tisztában vagyok vele hogy maximum 3500 kg a megengedett legnagyobb össztömeg ".
Ennyi, nincs tovább.
10/19 anonim válasza:
Ahogy olvasom itt, te egyáltalán nem érted hogy mi az az össztömeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!