Turbós benzines motort komolyabb igénybevétel után véletlenül hirtelen leállítottam, de észbe kaptam és rá 3-4 másodperccel ismét beindítottam a motort és hagytam sokáig járni. Okozhattam bajt?
Mit jelent pontosan ez esetben a komolyabb igénybevétel? A hegytetőre felfelé hirtelen megálltál az út szélén? Vagy az autópályán azonnal meg kellett állnod valami miatt?
Ez a "sokáig járatósdi" kicsit túl van lihegve a köztudatban. Ismerek olyat, aki városban, gyér forgalmú külvárosi részen, papás, spórolós vezetési stílus mellett is képes percekig járatni egy helyben szerencsétlen motort, mert meg van róla győződve, hogy különben széthullik a turbó.
Szóval ha nem hegyre felfelé kaptatva, vagy autópálya gyorsítósávjából kigyorsítva, vagy nem padlógazos előzés után állítottad le azonnal, akkor semmi baja nem lesz.
A járatás lényeg , hogy vissza hűljön a turbó, de erre elegendő max 1 perc, ha nagyon meg volt hajtva. Átlagos használatnál meg kb fél perc. Indulásnál is elegendő 1 perc, és finoman gyorsítva lehet, sőt kell dolgoztatni a turbót. Ha nem pörgeted normális fordulaton, csak 1500 körül vagy alatt váltasz, azzal a lendkereket feleslegesen terheled és csökken az élettartama.
Ha hirtelen megállítod, akkor elég az olaj a turbóban, de vannak vizes rendszerek is, és olyan is amin mindkettő van egyszerre. A visszahűtés nélküli leállításkor sérülnek a siklócsapágyak, 1-2 alkalomtól nem veszel észre semmit, de ha gyakran csinálod nagyon hamar felújítás lesz a vége.
Semmi baja nem lesz. 3-4 sec alatt nem ég bele az olaj, nyugi.
Visszaröffentetted, hagytad ketyegni. helyes!!
Én is csináltam véletlenül ilyet amikor nem vettem észre hogy kikapcsoltam a turbotimert.
a #4-esnek üzenem: Akkor egy autót SOHA nem állíthatnál le, mert a turbo alapjáraton ketyegve is forog kb 5000-et. tehát JÁR. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!