Hogyan lehet elkerülni egy balesetet?
Szokás mondani, hogy az a jó sofőr egyik kritériuma, hogy el tudja kerülni más hülyeségét.
Erre van valami recept, vagy minden helyzet más, és hirtelen kell cselekedni? Talán azt lehet mondani általánosan, hogy húzódni jobbra és lassítani, ha szemből előznek és nem fér be?
Nyilván ehhez is jó reflexek kellenek, tehát nem elég önmagában, hogy valaki csak pusztán elővigyázatos, jól kell kezelje a kocsit, nyugodtnak kell maradnia.
A jó sofőr szerintem előre gondolkodik, elemez, rohadt gyorsan reagál.
Úgy értem, hogy amikor mész előre az úton, ne csak előre bámulj, folyamatosan a környező forgalmon is legyen rajta a szemed, gondolataid. Így már látni fogod a kérdésedben említett előzést például, a másodperc tört része alatt kell gondolkodnod. Maradva a példádnál, mérlegelni kell azonnal:
- nem fér be?
- jönnek mögötte?
- ha nem jönnek mögötte, lehet, hogy jobb ha balra húzod a kormányt, és elmentek egymás mellett, na de mi van ha jönnek mögötted, akkor azt fogja elkapni, viszont nem téged... nehéz döntés
-ha jönnek mögötte akkor inkább jobbra, bele az árokba/szalagkorlátra, nagyobb az esélyed túlélni mint frontálisan ütközni egy vadbarommal
Szóval érted mit akarok mondani... nincs ráhúzható sablon ezekre, mérlegelni kell, azonnal dönteni, cselekedni, lehetőleg 1mp-en belül.
Baleset általában akkor történik, amikor SENKI sem figyel. Ha már egyvalaki figyel, általában ő már akkor is el tudja kerülni a balesetet, ha egyébként egyáltalán nem az ő hibájából adódik.
Az autósok az esetek túlnyomó részében élénken figyelnek, vagyis teljesen természetesen és nulla stresszel el lehet kerülni a legtöbb balesetet.
Elém napi szinten vág ki valaki védett úton, sorol be figyelmetlenül, vagy csúszkál át a sávomba. Még dudálni sem szoktam, egyszerűen számítok rá és egyáltalán nem lepődöm meg, lefékezek, kikerülöm, stb.
És ezzel egy időben bevallom, hogy fordult már elő olyan is, hogy más hárította el az én hülyeségemet, bár szerencsére ez a ritkább eset.
2-es, mintha a napjaimat írtad volna le... :D
Tegnap pl. nem figyeltem eléggé balrakanyarodásnál, 5centire álltam meg a szembe jövőtől, de ez annak is köszönhető, hogy ő félrekapta a kormányt. Nem mentünk sokkal, 10-20km/h, de akkor is az ütő megállt bennem.
Ma reggel egy Passat TDI vágott ki elém a 70km/h-nál index nélkül, akkorát fékeztem, hogy szerencse, hogy nem jött senki mögöttem. Szóval igen, a közlekedésben ha már egy valaki figyel, akkor a balesetek elkerülhetőek lennének. Tegnap én nem figyeltem, ma én figyeltem. Veszélyes dolog, de kordában tartható.
És ez vérmérséklet, tehetség függvénye inkább, hogy ki tud egy ilyet védeni valaki, vagy nem feltétlenül számít, helyzetfüggő?
Mondanám azt, hogy tapasztalat, de szerintem csak önmagában a tapasztalattól valaki nem lesz jobb sofőr. Persze nyilván, ha valaki sokat vezet úgy általában jobban megtanulja felismerni a helyzeteket, reagálni rá.
Ha van olyan ismerősöd, aki motorozik is, menjél vele pár kört. Nézd meg hogyan vezet. A motoron megtanulod azokat a dolgokat, amik sok baleset elkerülését elősegítik.
Például: megtanulsz az előtted haladó autón túlnézni, így bőven van időd lassítani/gyorsítani, a forgalom folyamát olvasni. Megtanulod forgatni a fejed. Megtanulsz sokkal körültekintőbb lenni. Stb, stb.
Igazából ezeket autóban is el lehet sajátítani, különbség, hogy a motor megköveteli, mivel ott nincs 1,5 tonna vas ami megvédjen, illetve nem számíthatsz arra, hogy a többi közlekedő észrevesz.
De nagyon leegyszerűsítve: defenzív, előretekintő és figyelmes vezetési stílust kell gyakorolni.
Jó, mondjuk egy ráfutásos balesetet , hogy előz meg egy jó sofőr? Mondjuk 40 millió km-t vezet balesetmentesen , aztán egy alvó/telefonáló soför elkapja aztán bedarálja a kamion alá.. jó sofőr.
Vagy az oktatóm, egész életébe buszozott 30 évet. Ment haza aztán leszorította egy x5 mert neki kanyarba kellett előzni. Nekiment a fának az oktatóm aztán azért úszta meg mert Saab-al volt ha a kisautóval, ma nem oktat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!