Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autónak milyen fenntartási...

Autónak milyen fenntartási költségei vannak?

Figyelt kérdés

Most csinálom a jogosítványt, és tervezek venni egy használt autót, elsőre maximum 600.000 forint körül tudok rászánni hitel nélkül.

Teljesen zöldfülű nő vagyok, és érdekelne, hogy milyen havi szintű kiadást jelent egy autó?

Nem fogok vele a eljárni a bokorba is, belvárosban élek, tehát a tömegközlekedést fogom preferálni, de bevásárolni, vidékre autóval fogok menni.

Kötelező biztosítás árak? Gumicsere? Kötelező szerviz? Minden ilyesmi érdekel.

2020. júl. 18. 15:41
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Illetve a használt autó megvásárlásánál felmerülő költségek is érdekelnek, hogy tudjam, hogy mennyiért nézhetek autót.
2020. júl. 18. 15:54
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Kötelező biztosítás nem lesz olcsó, egyrészt mert fiatal vagy, másrészt mert még nincs bónuszod. netrisk.hu-n meg tudod nézni, hogy egy adott típusra és évjáratra kb. mennyit kell majd fizetned.

Én 10-es bónuszban vagyok (ami kb. 50% árkedvezményt jelent), és így fizetek 25e ft körül egy évre.

A belvárosban (ha Bp-et érted ezalatt) hol fogsz parkolni? Saját lakásod van, és kaphatsz rá ingyenes parolási engedélyt? Albérlethez nem jár ilyesmi ui. Kötelező szerviz használt autóra nincs, csak újra. De nemkötelező szerviz simán adódhat egy 10-12 éves autó esetén (kb. ez jön ki az adott összegből).

Gumicsere évente 2x kb. 15ezer ft.

2020. júl. 18. 15:55
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Ami még hozzájön: egy 10éves autót kétévente vizsgáztatni kell. (műszaki) Ehhez előtte át kell nézetni szervizben, hogy átmenjen a vizsgán. ITt könnyen repül egy 100ezres tétel, ha pár dolgot ki kell cserélni rajta. Fékbetét, olajcsere, egyéb apróságok...
2020. júl. 18. 15:57
 4/20 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a türelmes válaszod! XI. kerületben vagyok albérletben, már körüljártam a szomszéd autósok tapasztalatait, sok helyen van ingyenes parkolás szerencsére, max egy 10-15 perces sétát majd ejtenem kell. Milyen más opció van még egyébként? Itt eleve nem is nagyon látok parkolókat (közvetlenül a Móricz Zsigmond körtéren élek), mindenki a Villányi úton vagy a Gellért-hegy közelében parkol.

Ha használtautó kereskedésben vásárolok, akkor gondolom friss műszakit kapok hozzá? Vagy ez nem törvényszerű?

Az éves biztosítást (amit így kb 50ezernek számolok) előre fizetni kell, vagy pedig részletekben? Csak azért kérdezem, mert akkor az máris lejön a 600.000 ezerből, és csak olcsóbb autót tudok venni. Lesz még megtakarításom ha szükséges, de nagyon olcsó autót meg pont azért nem szeretnék venni, mert mi van, ha 1-2 hónap után sokszorosát fizethetem rá..

Ez belépő autónak jó árkategória?

Őszintén, teljesen tanácstalan vagyok, még most kezdtem a jogosítványt, de csak az elméleti oktatáson tartok eddig. Még gyakorlati órát nem vettem, de majd az oktatónak talán kiérem a segítségét, hogy mit vegyek. Még a családban sincs autó igazából, szóval passz.

Abba a hibába viszont nem szeretnék beleesni, hogy jogosítvány után nem vezetek, ezért mindenképp szeretnék valamit venni.

2020. júl. 18. 16:04
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha ennyire keveset jársz, én a 4 évszakos gumit választanám.
2020. júl. 18. 16:05
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 10 éve van jogsim, azóta vezetek is, de csak 2 éve van nevemen autó. A biztosít nekem 1 évre 55ezer. A tankolás havi 12-20ezer, általában 500-700km-et megyek. A téli-nyári gumi csere 10ezer. Szerelő kb. évi 40ezer szokott lenni. Műszaki 2 évente 20ezer
2020. júl. 18. 16:09
 7/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! #6 és megkérdezhetem, hogy milyen autót vezetsz? Ez elég sok km, és nem is vészes a benzin ára. Lehet, hogy ez lett volna a következő kérdésem :)
2020. júl. 18. 16:10
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Hát a XI. kerület nem éppen a belváros, de parkolás szempontjából csak egy hangyányival jobb, mint a pesti belváros.

A Villányi út eleve lutri... A Gellért-hegy nagyrésze meg már fizetős.

A legközelebbi (egyelőre) ingyenes rész a Tétényi útnál kezdődik. Jóval a Kosztolányi után.

A biztosítás fizetési gyakoriságát lehet választani. Lehet negyedévente, vagy évi egyszer fizetni. Ez utóbbira szoktak adni kedvezményt.

2020. júl. 18. 16:11
 9/20 A kérdező kommentje:
Igazából a közeli munkahelyemen is tudok parkolni (ELTE Lágymányos), szóval legrosszabb esetben 2 megállóra kell hagynom az autót, de legalább őrzött helyen. Mindenesetre ezen még nem sokat gondolkodtam.
2020. júl. 18. 16:14
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Vásárlás előtt ajánlott átnézetni egy szerelővel az autót, hogy egyáltalán érdemes-e megvenni. Ha csak nincs ismerős, aki ért hozzá (és nem csak mondja), ezért fizetni kell.

Ha megvan az autó át kell íratni. Ennek összeg függ a kocsi évjáratától, teljesítményétől, a motor lökettérfogatától. Ehhez jön még az eredetvizsga, új törzskönyv és forgalmi ára.

Vásárlás után javasolt a vezérlést, motorolajat cserélni. Ennek összege szerviz és az autó típusától függ.

Kötelező biztosítás, teljesítményadó: ezeknek az összege szintén az autó típusától, évjáratától, teljesítményétől illetve a tulajdonos személyétől függ.

A kötelezőn túl lehet kötni az autóra CASCO-t. Ennek díja megint csak az autótól és a választott biztosítótól függ, valamint, hogy milyen esetekben téríti a kárt.

Aztán jön a tankolás, az ablakmosót és hűtőfolyadékot is időnként után kell tölteni. Az autó takarítása, mosása sem lesz ingyen.

Téli-nyári gumi csere évente kétszer (de ez opcionális, nem kötelező).

Kopó alkatrészek cseréje (ablaktörlő lapát, fékbetétek, féktárcsák stb.)

Pályamatrica.

Műszaki vizsga két évente.

Illetve nem árt félretenni kisebb-nagyobb összeget havonta az esetleges javításokra (adódjon az akár balesetből, akár elhasználódásból).

2020. júl. 18. 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!