Vettem egy opel zafiár (2000), 205r16 os kerekekkel adták, lehet rajta ekkora kerék?
Nekem marhára tetszettek azok a nagy lufik rajta, de apósom szerint nem lehet rajta akkora kerék, és leszedette velem őket.
Ő autószerelő, szóval adok a szavára, de akárhogy bújom a netet, nem találok egyértelmű infót, hogy most lehet rajta akkora kerék, vagy nem... ő azt mondta, hogy rendőr megbüntet érte... en kicsit kételkedem, szerintem a rendőrök zöme azt sem tudja, mi az a kerékméret...
Eleve a gumit három méret határozza meg, te 2-t írtál...
Egyébként pedig a tanksapkában, esetleg valamelyik oszlopon van egy kis matrica a méretekkel
205 a profilszélesség lesz mm-ben, az 65 a profilarány, vagyis a profil magasságának és szélességének az arányát fejezi ki ez a szám. Érdemes tudni, hogy ha kicsi ez az arány (pl: 55), akkor az azt jelenti, hogy az oldalfal alacsony, ami a kanyarban jobb tapadást produkál. Az „R” betű a radiál abroncsot jelzi, amely a belső konstrukcióra utal – ma már csak ilyen van forgalomban. A belső átmérőt (felni magassága) mutatja a következő, ebben az esetben a 16-os szám, amit hüvelykben fejeznek ki.
65r-el van a "gond", ettől magasabb/ballonosabb a gumi, imbolyoghat tőle az autó. előttem is írták km/h-re, abs-re negatív hatással van. 205/65r/16 nem szerepel a gyári méretek között, váltó méretben sem. A gyártó ezt a méretű gumit nem ajánlja.
Én fent hagytam volna, após vesz rá másik garnitúrát, akkor szedheti le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!