Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Két sebességváltó egy kocsiban?

Két sebességváltó egy kocsiban?

Figyelt kérdés

Először is, nem érdekelnek annyira a kocsik és nem is foglalkozok nagyon velük szóval azért nem értem hogy mi ez.

Szóval láttam egy kb 20 éves terepjárót (ha jól emlékszem Toyota) amiben két sebességváltó kart láttam, vagyis annak tűnt mindkettő. Valaki esetleg tudja, hogy mi az a másik kar?

2020. jún. 9. 21:38
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
92%
Az egyik felező. Terepen használják, hogy erősebb legyen az autó.
2020. jún. 9. 21:43
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Differenciál zár. És/vagy esetleg felező.
2020. jún. 9. 21:43
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Illetve még az összkerékhajtás kapcsolója lehet.
2020. jún. 9. 21:44
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszi, ezekre nem is gonoltam.
2020. jún. 9. 21:49
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy tényleg volt olyan kocsi, amiben két váltó volt.

Beteg francia ötlet, a Citoen 2CV Sahara (összkerékhajtású kacsa) úgy volt 4x4, hogy hátul is volt egy komplett motor+váltó. Közös váltókar, de két tank, két fesszabályzó, két gyújtáskapcsoló...

Nagyon beteg, de bevált az ötlet.

[link]

2020. jún. 9. 22:11
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Többnyire ez a három lehet:

- felező

- összkerékhajtás

- középső difizár

Ha esetleg régi Hilux volt, akkor abban a felezőt és az összkerékhajtást lehet kapcsolni vele.

Ezek a fokozatok vannak rajta:

N - üres

H2 - normál áttétel + hátsókerék-hajtás

H4 - normál áttétel + összkerékhajtás

L4 - felező + összkerékhajtás

2020. jún. 9. 22:19
 7/12 A kérdező kommentje:
#5 annak aztán tényleg semmi értelme nem lehetett, ha valakinek nem volt elég bonyolult az élete, hát azzal a kocsival tuti az lett :D És két gázpedál is volt vagy hogyan oldották meg? :D
2020. jún. 10. 08:35
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Gáz, kuplung és váltokar egy volt. Ha elég volt az első hajtás, üresben szét lehetett akasztani a hátsó váltó rudazatát, és nem indították be a hátsó motort. Kőkemény léghűtéses 14 lóerős boxermotorjai voltak. Egy motorral 65 km/h, két motorral 105 km/h volt a végsebessége. A könnyű bódé miatt viszont egész jól bírta a terepet.

https://www.youtube.com/watch?v=9b_JBYRAAz4

2020. jún. 10. 10:50
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Érdekességképp: A mostani swiftben is kettő van, de csak egy kar. Egy CVT és egy 2 sebességes hagyományos automata. Avval már inkább 3. Hidrodinamikus a kuplung helyett. 2 sebességes bolygóműves, mivel a cvt-nél korlátozott az áttétel változtatásának lehetősége. és egy CVT az alacsony fogyasztás miatt.

[link]

2020. jún. 10. 14:29
 10/12 A kérdező kommentje:
Azta, de ennél a Swiftnél nem értem, hogy CVT mellett minek a 2 sebességes automata?
2020. jún. 10. 16:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!