Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Benzin oktánszám?

Benzin oktánszám?

Figyelt kérdés
Lehet e baja a motornak, ha alacsonyabb oktánszámú benzint kever az ember egy magasabb oktánszámú benzinhez? Példa, 95 keverve 100 benzinnel?

2020. máj. 27. 23:09
1 2
 11/15 3 napos mákos lecsó ***** válasza:
77%

#10-es

Nyilván romlik a hatásfok, de ha valaha is állítottál simson gyújtást tudod, hogy a megnövelt előgyújtás miatt amit elsőnek észreveszel, hogy nyomatékot veszítesz. Magasabb fordulaton így is úgy is több előgyújtás kell. De már nem is tudom minek bizonygassam.

És ha képes lennél a szövegértésre akkor tudnád, hogy a '"ezért 1 liter elégetésével több energiát nyersz mint 1 liter 95-össel."' mondatrész elé odaírtam ezt is: "Arra érdemes gondolni, hogy a 100-as benzin máshogy van adalékolva"

Mindenki tudja, hogy arra gondolok, hogy az összetevői miatt több energiát lehet kinyerni belőle.

2020. máj. 28. 18:23
 12/15 anonim ***** válasza:

Hú de paprikás lett a hangulat.

Ez az "értenél a szövegértéshez" duma halálán nevetségesen gyerekes.

A "ha félre érthető volt, akkor itt van átfogalmazva" szöveg egy sokkal magabiztosabb hozzáállást kölcsönöz.

Erős az ellenszenv és a veszekedési kényszer és a másik lehülyézése és teljes megalázása egy félre értett mondat miatt.

Ennyire feszültek vagytok?

Azt hittem két értelmes ember osztja meg a tudását az oktán számról és nem a másikat osztja ki sértődötten.

Én 100 oldalakat olvastam már a témában és teszteket az adalékokról, de mindig is érdekelt a téma, gondoltam követem itt is. Erre ez megy itt? Erre miért lenne bárki kíváncsi?

2020. máj. 28. 20:02
 13/15 anonim ***** válasza:
17%
#11-es, mielőtt neki állnál személyeskedni, nézz utána, hogy mit is jelent a hatásfok. Na meg az előgyújtást még mindig csökkenteni kell a kopogásos égés elkerülése miatt, nem növelni, és még mindig nincs nagyobb energiatartalma, mint a 95-ösnek (wikipediáról idézve, ha már nekem nem hiszed el: "Gyakori tévedés, hogy a magas oktánszámú üzemanyag nagyobb motorteljesítményt, alacsonyabb fogyasztást eredményez. Valójában az oktánszám nincs arányban az üzemanyagból kinyerhető energiatartalommal, csak a kompressziótűrést jellemzi."). Az igaz, hogy máshogy van adalékolva, ha ugyan úgy lenne, akkor ugyan az lenne az oktánszám is. Én itt be is fejeztem, nem akartalak megbántani, félre ne érts, csak leírtam, hogy pontosan hogy is van ez, viszont ha annak vetted, akkor ne haragudj. :)
2020. máj. 29. 01:19
 14/15 anonim ***** válasza:
53%
Bocsi, az lemaradt, ugye irtam, hogy az expanzioba tolódik át az égés, aminek a hatására kisebb lesz az égési csúcshőmérséklet (és ezért az égési csúcsnyomás is), ezert abban nyilván igazad van, hogy csökken a nyomaték, viszont a fogyasztás is nőni fog, ezért írtam azt, hogy romlik a hatásfok, ezzel úgymond egybe foglalva ezt a két dolgot.
2020. máj. 29. 01:30
 15/15 anonim ***** válasza:

"Arra érdemes gondolni, hogy a 100-as benzin máshogy van adalékolva

Mindenki tudja, hogy arra gondolok, hogy az összetevői miatt több energiát lehet kinyerni belőle."

Ha arra gondolsz, hogy elvileg valamiféle súrlódás csökkentő adalék van a prémium benzinekben (Maxxmotion stb), akkor valamilyen szinten igazad van, de itt sem a benzinből nyersz ki több energiát, hanem a

legfelső dugattyúgyűrűnél kisebb lesz a súrlódási veszteség, de ez is olyan pici mértékű, hogy nem is nagyon lehet észrevenni. Linkekel egy videót, szerintem nagyon jó lett, érdemes megnézni, ha még nem látta valaki, és érdekli, hogy mi is ez a prémium benzin.

https://www.youtube.com/watch?v=CI7hiFdqKNw

2020. máj. 29. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!