Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az autórendszám mennyire...

Az autórendszám mennyire számít védeni való információnak?

Figyelt kérdés
Én azt gondolnám semennyire, hiszen mindenkj látja. Mégis szoktam olyat olvasni, hogy tanácsos kitakarni, ha netre teszel fel képet pl. miért?
2020. máj. 24. 19:46
 1/10 anonim ***** válasza:
34%
Valójában nincs sok értelme. A rendszám alapján semmi terhelőt nem lehet megtudni legálisan az autóról.
2020. máj. 24. 20:00
 2/10 anonim ***** válasza:
23%
Hát én azért kitakarnám képeken, mert vannak rossz indulatú emberek. Az egyik ismerősöm ellen is így indult hamis eljárás, mert egy részeg senkiházi felbukott biciklivel és az ismerősöm rendszáma volt az első amit meglátott, és a rosszindulat hatására feljelentette.
2020. máj. 24. 20:04
 3/10 anonim ***** válasza:
70%
Utolsó amit irtál annak semmi értelme. Az ember aki felbukott az első rendszám amit meglátott azt élőben látta, közúton, nem egy hirdetésben. Közúton nem takarhatod ki a rendszámot. Hirdetésbe meg vagy azért takarják ki mert nem akarják, hogy valami kiderüljön róla ügyfélkapus lekérdezésnél, vagy mert másnál is így látták és azt hiszik ezt így ajánlatos.
2020. máj. 24. 20:56
 4/10 anonim ***** válasza:
23%

Ha a saját autód, nem kell ki takarni.

Másokét viszont igen, mert nem hozhatod nyilvánosságra, hogy "ABC-123" rendszámú autó mikor, hol járt. Márpedig a háttérből, és az időpontból ezek kiderülhetnek.

2020. máj. 24. 20:57
 5/10 anonim ***** válasza:
28%
Hivatalosan: "A személyes adat fogalmának abszolút megközelítése szerint a rendszám személyes adat, mert az állami nyilvántartás alapján visszakereshető a tulajdonos és az üzembetartó személye."
2020. máj. 24. 21:00
 6/10 anonim ***** válasza:
56%

Ha valami negatív színben tünteted fel az autót (pl. baleset, közlekedési szabálytalanság, stb.), akkor igen illik, különben lehet is belőle ügy pl. lejáratás miatt.

Ha csak annyi a közölni valód vele, hogy pl. " láttam a legújabb Sxx-xxx rendszámot, és eddig ez a legmagasabb amit láttam", és valami hasonló témájú poszthoz teszed ki, akkor nem probléma - Index fórumon láttam ilyen rendszám gyűjtő topikokat...

Ha persze tekintettel vagyunk akkor nem írjuk oda hogy pontosan mikor/hol fotóztuk.

A személyes adatról meg annyit, hogy az is feltétele, hogy az illető technikailag hozzá tudjon férni az adattal azonosított személyhez. Erre pedig rendszám alapján csak a hatóságnak van lehetősége, egy hétköznapi ember nem tudja kideríteni, hogy az adott autó kié... Egy lakcím pl. jóval bizalmasabb, mégis tud az ember utcaképeket nézegetni.

Persze kérdés, hol akarod közzétenni és mi a kép mondanivalója.

2020. máj. 25. 10:12
 7/10 A kérdező kommentje:
A kérdés azért fogalmazódott meg bennem, mert láttam, hogy instán vannak akik ugye kocsikkal fotózkodnak, saját vagy másé és akkor szokott olyan komment lenni, hogy ki kéne takarni
2020. máj. 25. 11:56
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez van a "köztudatban" azért írják, meg máshol is így látták. Sajátnál akkor ajánlott kitakarni, ha ott van mellette a neved is (pl.facebookon). Azt nem tudom, honnan lehet megállapítani egy képről hogy az a sajátja vagy nem, az ilyen kiállításokon/találkozós képeken meg nem kéne problémának lennie h rajta van a rsz., gondolom ilyen rendezvényeken szoktak máséval is fotózkodni (pl. AMTS)
2020. máj. 25. 12:06
 9/10 A kérdező kommentje:

És ha ott van mellette a neve akkor miért baj?

Amúgy sokan pózolnak "menő" autókkal random az utcán, még nem jöttem rá miért de sok ilyet látni

2020. máj. 25. 13:30
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha nincs haragosod a környezetedben akkor nem baj...:)) /Értsd: egyébként nem tudják, hogy a Tied./ De alapvetően valóban nem szokott ez gond lenni abból következtetve, láttam már én is sok autós profilképet rendszámmal együtt...

Azt nem tudom, hol láttad hogy csak úgy az utcán pózolnak/szelfiznek véletlenszerűen, idegen autókkal az emberek, az valóban kicsit szokatlan (legalábbis nekem), ezt a mutatványt inkább a nívósabb kiállításokon/fesztiválokon szoktam látni.

2020. máj. 25. 17:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!