Mikor érdemes visszaváltani előzésnél? (Lent)
1.4-es 75 LE- autóm van, (mondanom sem kell hogy benzin) nemrégen vettem.
Pl ha mennek előttem 80 km/h-val és én megakarom előzni
Akkor váltsak vissza 4. Fokozatba ?
Nem káros a mototnak az a hirtelen fordulatszám ugrás?
Emellett ha 5.-ből rakom vissza 4. Be érdemes még üres állapotban egy kis gázt adni neki?
Hogy működik ez finoman?
Nem akarok kárt tenni sem a kuplungba sem a motorban, műszakilag sajna nem nagyon értek hozzá.
20/l
Nem lesz baja az autónak a magas fordulattól és a hirtelen felpörgéstől, főleg ha üzemmeleg. Ha nem az, akkor sem kell aggódni, használati tárgy az autó. Nem egy-két ilyen esettől fog tönkremenni.
Olyan sebességfokozatba érdemes visszaváltani, ahol olyan fordulatszám tartományba kerül a motor, ahol már van "ereje". A sima szívóbenzinek teljesítménye (szinte mindig) a fordulatszám növekedésével egyenletesen nő és 3-4 ezres fordulatnak már biztosan elégnek kell lennie, tehát valószínűleg elég 1-et visszaváltani.
Mert a motor ekkora sebességen, ebben a fokozatban forogni akar pl. 3000-et, de a kuplung felengedésekor kb. 1000 lesz a fordulatszáma. Ezért amikor felengeded a kuplungot akkor az autó lendülete fogja felgyorsítani a motort, tehát egy erős motorfék-hatást fogsz érezni.
Ezért jó, ha azt csinálod, hogy még a kuplung felengedése előtt gázfröccsel felgyorsítod a motort a megfelelő fordulatszámra, mert akkor nem lesz ilyen rántás.
Úgy kell ahogy írtad, akkor csak értesz hozzá.
Finoman próbáld úgy csinálni hogy mikor vissza kapcsolsz 4 esbe, akkor kis gázföccs, és nagy fordulatnál engedd ki a kuplungot.
Ilyenkor jól a fenekébe mész az előtted lévőnek, hogy szélárnyékba legyél, és 1-2 mp alatt végrehajtható az előzés.
"Ilyenkor jól a fenekébe mész az előtted lévőnek..."
És ha ő fékez valamiért, akkor máris okoztál egy jó eséllyel halálos ráfutásos balesetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!