Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Meg lehet érezni vezetés...

Meg lehet érezni vezetés közben, ha a téli gumik nyárira vannak cserélve?

Figyelt kérdés
Kezdő sofőr vagyok, eddig csak téli gumival vezettem. Aktuális a csere.
2020. ápr. 6. 09:14
 1/8 anonim ***** válasza:

Alapvetően semmi különbséget nem érzel egészen addig amíg nincs szükség mondjuk egy vészfékezésre, vagy nem kezd el sodródni az autó stb.

A 20-50 fokos aszfalton teljesen másképp csúszik egy téli mint egy nyári gumi, ezért a saját és mások testi épsége illetve a saját és mások anyagi értékei múlnak a cserén.

2020. ápr. 6. 09:37
 2/8 anonim ***** válasza:
Én kimentem teszelni az autómat télen amikor csont jég volt az út nyári gummával, nem igazán okoz gondot a vezetés vele. Ami kellemetlen volt, pl kisebb emelkedőn felmenni, meg volt, hogy pl kertbe betolatásnál szenvedtem vele
2020. ápr. 6. 09:50
 3/8 anonim ***** válasza:
Semmit nem veszel észre.
2020. ápr. 6. 10:06
 4/8 Wadmalac ***** válasza:

Ha a téli és nyári gumi méretei eltérnek, az okozhat némi eltérést a viselkedésben.

Amúgy tényleg csak a tapadási viselkedés lehet más.

Persze a puhább téli gumi elasztikussága miatt a gördülési súrlódása elvileg nagyobb, mint a nyárinak, ezért a nyárival kicsit fickósabb lehet a kocsi, de nem hiszem, hogy ez jelentős és kezdő sofőrnek érezhető.

Én a Swiftemen most cseréltem a 2,2 barra fújt 165/60 téli gumákat 2,5 barra fújt 155/70-re, na ezen érzem, hogy könnyebben gurul. De kanyarban meg nagyobbat billen, kenődik a vékonyabb-magasabb gumi.

2020. ápr. 6. 11:10
 5/8 anonim ***** válasza:

Igen, abszolút érezhető. Nem csak téli/nyári különbség, hanem pl. adott nyári gumik között is.

A gumi mintája és szélessége befolyásolja az autó futását, például a nyárival halkabb lesz. Ami még feltűnhet, hogy valamelyikkel könnyebb tekerni a kormányt. Ez főleg feltűnő, ha mondjuk a nyári szélesebb, mint a téli.

2020. ápr. 6. 11:42
 6/8 anonim ***** válasza:
Nekem feltűnt, de az a téli gumi már a végét járta, és körforgalomban nagyon hamar alulkormányozottá vált a kocsi. Új nyári gumival pedig gyorsabban is tudok menni ugyanabban a körforgalomban és nem kezd el csúszni. Ez szerintem inkább annak tudható be, hogy az már egy régi téli gumi volt.
2020. ápr. 6. 12:12
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Egy kezdő sofőrnek a zaj fog elsőre feltünni.
2020. ápr. 6. 16:39
 8/8 anonim ***** válasza:
Igen, a téligumi ilyen jóidőben nyúlós szar, csikorog kanyarban már alacsony tempónál is, nem tapad semmit. A nyárigumival meg mintha helyrejönne minden, nekem minden tavasszal nagy élmény nyárira váltani.
2020. ápr. 6. 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!