Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Műszaki hibás autóval lehet...

Műszaki hibás autóval lehet közúton közlekedni?

Figyelt kérdés

Én eddig úgy tudtam hogy nem. Viszont mostanában szinte napi szinten futok bele irreálisan lassan közlekedő autósokba. Tegnap este, főúton, lakott-területen kívül értem utol egy Skodát. Viszonylag új autónak tűnt, P-vel kezdődő rendszámmal (rendes 3 betű 3 szám), de mégis 35-40 km/h-s sebességgel ment. Kb. 1 kilométer után tudtam megelőzni, mert egy kanyargósabb részen (ennek ellenére 90-es sebességkorlát van, ami nem baj, mert lehet ennyivel biztonságosan haladni ott) értem utol ahol végig záróvonal volt és nem lehetett előzni. Gondolom direkt nem akarja senki sem feltartani a forgalmat. A tegnapi esetnél gondoltam arra is, hogy még új neki az útvonal és ezért halad nagyon óvatosan, de ezt sem tartom jó válasznak, mert szoktak azon az úton tanulók is vezetni (elvileg része valamelyik vizsgaútvonalnak) és ők sem szoktak 60-70 km/h-nál lassabban menni. Azt mondjuk lehetségesnek látom, hogy nyárigumi volt az autón, ezért nem ment gyorsabban. Viszont ez a probléma nem csak télen áll fenn. Nyáron is 1-2 naponta találkoztam ilyen esettel (fuvarozok már jó pár éve, napi 300-400 kilométert megyek átlagosan). Más okot pedig nem látok a lassú haladásra, mint a műszaki hibát.

Szóval akkor most a KRESZ szerint ha valakinek olyan autója van, ami nincs műszakilag megfelelő állapotban (pl. villog benne a Check-engine és nem enged 40km/h-nál nagyobb sebességre gyorsítani) az részt vehet vele a forgalomban? Én eddig úgy tudtam hogy nem, de hallottam már olyat hogy vészvillogóval el szabad gurulni a következő szervizig, csak ez nem tudom hogy mennyire igaz.

2020. jan. 5. 15:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A KRESZ nem részletezi mi minősül indokolt lassú haladásnak, csak nagy vonalakban érinti, ezért is nevezhető guni szabalynak.

Indokolt a lassú haladás akkor, ha a jármű vezetője nem tartja biztonságosnak a gyorsabb tempót.

Ennek oka lehet műszaki hiba, fellépő rosszullét, idős embereknél akár az általanos egészségi állapot is, de lehet eset, anikor csak a latottak miatt halad óvatosan valaki (vadak az út mellett, szaraz-jeges útszakaszok váltakoznak, stb)

Egyertelmű indokolatlan, és tilos azzal feltartani a többi közlekedőt, mert gyönyörködünk a tájban, kirakatokat nézegetünk, stb.

Az "azért bosszant, mert sietek" arra is utal, hogy a te hibádat próbálod másra hárítani, egyszerűen nem indultál el időben....

Mehet előtted olyan jármű, ami szabalyosan közlekedve is lassú (pl munkagép), azt sem tudnád megelőzni...

A sietéssel, esetleg gyorshajtással ráadásul meglepően kevés időt lehet nyerni.

2020. jan. 7. 05:05
 12/13 A kérdező kommentje:
8 óra a munkaidőm. Nem megoldás hogy hamarabb indulok el, akkor is ugyanúgy ki tudok csúszni belőle, mivel nem tudok az előre meghatározott sebességgel haladni. De amúgy értem mire gondolsz. Annyival egészíteném ki, hogyha az ember napi 5-6 órát van úton, akkor azért már lehet jelentős időt veszteni a lassú haladással.
2020. jan. 7. 05:20
 13/13 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy menni fog ilyen szintű matematika. De számold majd egyszer ki, hogy hány másodpercet veszítesz, ha 90 helyett 50-nel mész valaki mögött 5 km-t, le fogsz döbbenni.
2020. jan. 7. 07:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!